Några välmenande ord inför höstterminen

Snart börjar skolan igen. En mardröm för många.

Jag kan inte ge er några förstaklassiga råd och ni skulle bara hata mig om jag försökte. Vad fan vet jag, liksom?
Men snälla, snälla, snälla, får jag bara säga några saker som jag vill att ni ska veta, och så kan ni skita i dem om jag är helt keff nu:

* Var din egen bästa vän och försvara dig själv i alla situationer. DU är den viktigaste personen i ditt liv, ta hand om dig själv.
* Ta ingen skit, de som mobbar och säger elaka saker är dumma i huvudet och mår själva dåligt. Du är inte dum i huvudet. Du är bättre än vad de är.
* Jag upprepar: DE SOM MOBBAR MÅR SJÄLVA DÅLIGT, tyck synd om dem men ta ingenting de säger på allvar.
* Prata med någon. Om inte med läraren, föräldrarna eller kuratorn så vänd dig till Tjejzonens chatt.
* Vad medveten om att mobbing inte, någonsin, är okej eller rättfärdigat. Det är din rätt att inte utsättas för fysiska eller psykiska kränkningar, ta tillvara på den rätten. Det är mobbarna som gör fel, inte du. Låt ingen övertyga dig om något annat.
* Låt dem inte påverka dig. Gör ditt bästa i skolan, hänge dig åt dina hobbys och tillåt inte några utåtagerande personer med låg självkänsla att påverka ditt liv mer än nödvändigt, och helst inte alls.
* Förbered några svar på tal att ha på lager.
* Framförallt: Var beredd på att allt kanske har förändrats under sommaren, dina fiender kanske har mognat.

Och eventuellt har vi läsare som själva mobbar, kanske utan att verkligen vilja det: Lägg ner, fall inte för grupptryck (varför ska någon annan få bestämma vad du ska göra? Vill du verkligen vara vänner med folk som uppmuntrar till dåliga saker?), du mår inte ett dugg bättre av att få andra att må sämre, det är aldrig försent för att förändras

Av hela mitt hjärta önskar jag er en underbar hösttermin!