När förtjänar man hjälp?

Jag sitter inne på en ung tjejs blogg. Hon har väldigt många läsare och verkar inte må så bra. Hon har skrivit det flera gånger och nu ligger hon på sjukhus. På hennes arm syns två sår. Det framgår inte på bloggen om hon har skurit sig själv och om det är anledningen till hennes sjukhusvistelse, eller om det kanske är hennes katt som har gjort det.

Bland kommentarerna märker jag en tydlig tendens. Man avfärdar den femtonåriga tjejens välmående, beteende och sjukhusvistelse som något som bara handlar om uppmärksamhet. Hon vill att folk ska se henne, so what liksom?!

Men hallå! Är det inte här vi ska reagera? Nu vet jag inte om hon faktiskt har skadat sig själv, men personerna som kommenterar tycks utgå från det och det är deras reaktion jag förvånas över. En ung tjej mår så dåligt att hon skadar sig själv. Säkert vill hon inte dö, det brukar vara av andra anledningar man har ett självskadebeteende. Men varför blir hennes beteende en bagatell när hon inte gör det för att dö. Är allt mellan lycka och självmord något man ska ignorera? Hur ska vi då kunna stoppa självmord? Om man mår så dåligt att man gör sig själv illa i syfte att någon ska se en, varför ska man då ignorera den personen? Det är ju där, innan det går för långt, vi kan hjälpa! Avfärda inte någon som mår dåligt som en person som ”bara vill ha uppmärksamhet”. Hjälp honom eller henne istället, så kanske han eller hon inte behöver ta till så drastiska metoder för att någon ska se den.

weheartit

PS. Lina, som driver bloggen Confessions of a lovely Borderline skrev ett fint inlägg hos oss för ett tag sedan som just handlade om att hjälpa tjejer som mår så kasst att de åker in och ut från sjukhus. Läs det HÄR!