Normer

Normer är samhällets regler, de finns runt om oss och genomsyrar mycket av det vi gör. Men till skillnad från lagar så skapas de inte av förslag, utan uppstår på något sätt av sig själva. Att folk ska gifta sig när de är runt trettio är en norm. Att par ska få barn är en norm. Att tjejer ska sminka sig är en norm. Linda har reflekterat lite mer kring det: 

Så jag har precis fått en inneboende. Vi bakade ostgifflar baserat på ett väldigt tveksamt recept och sen hamnade vi i ett fem timmar långt samtal om allt möjligt medans vi åt dem. Min inneboende läser sociologi och hon sa att hon var intresserad av normer som finns i samhället. Hon undrade om jag hade brutit mot några normer och hon sa att hon själv nog aldrig hade gjort det.

Det är lite svårt att komma på, på rak arm, men jag har nog brutit mot vissa normer. Jag har t ex startat samtal med ”Hej, visste du att en krokodil inte kan sticka ut sin tunga?” istället för det gamla hederliga ”Hej, vad heter du? Vad jobbar du med?”. Jag har också pratat med mina medelålders kollegor om det faktum att jag tror att människan av naturen kanske inte är monogama, alltså att man bara vara med en partner för resten av livet. Det var en rätt normbrytande åsikt i ett väldigt monogamt samhälle.

Har du brutit mot några normer?

dare-to-be-different-pictures