Om att få en ny familj

När jag var yngre så var jag ganska olycklig i perioder och kände att familjen var sönderslagen. Mina föräldrar skilde sig och varför skulle vi ens fira jul?

Jag var tolv och vi satt i mörkret uppe i djupaste Norrland med min pappa och syster trots att alla tidigare jular firats hemma i Skåne. Ett par veckor tidigare var vi världens lyckligaste familj, men mamma valde att gå vidare till en ny man.

När jag var tretton klädde pappa ut sig till tomte och jag och min elvaåriga syster ljög att vi fortfarande trodde på tomten för att få lite jul.. mest för pappa skull.

När jag var fjorton firade vi jul igen hos min moster, pappa, jag och min syster. ”Vad gör du här?” frågade mormor min pappa och vi åkte därifrån. Vi fortsatte från Malmö och långt ut i snömodden på Österlen och blev mottagna i ett varmt hus med mycket mat, värme och kärlek. Jag och min syster kände ingen, men var för trötta för att fråga. Plötsligt började det kännas som en liten gnista av jul igen och vi somnade utmattade på en kökssoffa.

När jag fyllt femton firade vi jul i Stockholm, med snö, julgran, julgodis, dans kring granen och med pappas nya fru, hennes son, hennes föräldrar, hennes syster med sina barn, mostrar (en av dem med ett varmt hus på Österlen) och massor av kärlek. Min syster och jag började långsamt tina upp efter år utan jul och fortfarande finns det ingen jag vet som uppskattar julen lika mycket som hon och jag. Idag har jag sex syskon och två styvbröder, en stor tjock släkt och två familjer. Jag tror på familjen igen.