Om granar i allmänhet, och julgranar i synnerhet

Varför måste allt vara så perfekt? Vi ser en idyll på tv och säger – så ska jag också ha det. Fina former, jämn och balanserad, inte en rynka , spänstig, tjock och …. grön! Vänta nu, vad är det vi pratar om egentligen. Jo, det ska jag berätta: JULGRANAR!

”Vi människor tror att vi blir hårt bedömda för vårt utseende, men tänk då på de stackars granarna!”

Så sa en av mina kunder under årets julgransförsäljning. Efter en timmes letande hittade han äntligen en gran som passade in i mallen. Ja, nuunder julrushen, stod jag tio timmar om dagen, i tio dagar, och sålde granar. Det var riktigt roligt ibland, men ack så frustrerande andra gånger. Varför ska allt vara så perfekt? Ordet ”Disneygran” är för alltid bannlyst i min närhet.

För de som inte vet: Granar är levande individer som växer efter förmåga, inte efter en ritad bild på tv. De är inte jämntäta, inte konformade och har inte en spikrak topp. Ser en gran mot förmodan ut som på tv beror det på att någon varje år gått och klippt den! Jag förstår att folk vill ha en vacker gran, men det verkar som om hela julen kretsar kring den perfekta granen, det perfekta julbordet, de perfekta julklapparna och den perfekta inredningen. Med sådana mål slutar allt med det perfekta grälet. Inget är perfekt, och ska inte vara det heller!

Därför blir jag så glad när jag får en kund som inser att granar växer i skogen, och är lika unika som vi människor. Lyssna på de här citaten:

”Vilken gran är finast? Den där lilla är rolig tycker jag, den tar vi!”, ”Oj, den var fin, fast sned, och ojämn…. men den har ju karaktär! Det gillar jag, den blir det!”, ”Nejmen titta på den toppen, den har nästan växt runt. Det blir fint för oss som inte har någon stjärna.”

Tack till alla en som förgyllde våra blöta kalla dagar med er humor, värme och era kloka ord! För granar som inte blir valda brinner upp, och ingen gran är perfekt!