Om rädsla och skam

Vi har alla känslor som inte alltid passar i kroppen. Ibland är det OK att prata om men ofta håller man lite tyst, kanske för att det är bekvämt, kanske för att man är rädd eller kanske för att man skäms. Sara har skrivit en text om svåra ämnen. Om mod och tillkortakommanden:

Jag har hittat ett nytt favoritprogram på SR-play: Oförnuft och känsla. Ett program som vänder och vrider på våra jobbigaste känslor. Jag fastnade för ”Rädsla” och ”Skam”. Det är så begränsande känslor! De inskränker mitt liv, allas liv, om de får ta för stor plats. Tar de för stor plats i mitt liv nu? Vad är jag rädd för, och vad skäms jag över?

Jag har alltid ansett mig som modig. Jag slår dubbla volter, står på galopperande hästar, klättrar i höga träd och vandrar ensam på fjället. Men det är lätt att behärska nerverna vid konkreta fast lite läskiga utmaningar. Det svåra är att våga satsa utan att veta om man vunnit eller förlorat…

Det här är mina största rädslor:
x Jag är rädd för att bli rädd, och därmed tappa kontrollen över min kropp.
x Jag är rädd för att bli osäker och tappa bort mig själv, för en osäker människa kan bli jobbig att vara med vilket skulle göra mig mindre omtyckt och därmed mer osäker osv…
x Jag är rädd för att vara till besvär.
x Jag är rädd för att bli ensam/övergiven.
x Jag är rädd för att bli tjock, varför vet jag inte än..
x Jag är rädd för att skämma ut mig…

…och där kommer skammen in.

Jag skäms:
x När jag får för mig att ett samtal handlat för mycket om mig, att jag inte lyssnat.
x När jag spenderat pengar på något inte absolut nödvändigt.
x När jag uppträtt som självgod.
x När jag ställt till en scen, öppnat mig för mycket och visat mig sårbar.

Rädsla och skam hör ihop. De är viktiga mekanismer som skyddar och tuktar oss. Men de får inte ta över. Vad är du rädd för och vad skäms du för? Känner du igen dig i min lista?

Oförnuft och känsla har även program om längtan, svek, offer osv. Väldigt värt att lyssna på!