Omge dig med bra människor

Vi människor påverkar varandra så otroligt mycket. Mer än vad vi själva är medvetna om! Det är inte bara vad vi säger, utan hur vi säger saker, vilka miner vi gör, vilka val vi gör och mycket, mycket mer. Saker som vi gjort i välmening, eller utan att mena någonting alls, kan slå otroligt fel. Jag satt och läste en gammal dagbok från gymnasietiden. Där hade jag skrivit så här (obs, alla namn utbytta):

”Jag tänker tillbaka på en av alla de lektioner jag har haft tillsammans med Eva och jag tittar henne i ögonen. Helt naturligt ser hon tillbaka och böjer sig ned över pappret. Jag plockar bort Eva och tittar istället på Ida eller Anna. Jag får en lidande blick tillbaka. En blick från någon som önskar sig bort. Jag ser mig själv sitta vid ett bord tillsammans med Eva och Ida och ser mig själv i färd med att göra en uppgift. Jag tar bort Eva och ser en student som arbetar för ett betyg eller ett gott anseende. För Eva, precis som för mig, var det naturligt att vara intresserad och lärvillig i skolan och med henne var det positivt snarare än negativt att jag var duktig. Precis som i låg och mellanstadiet kunde jag vara stolt över, eller i alla fall inte skämmas över min roll som stude. Ärligt talat, jag tycker att det är jättejobbigt att jag är intresserad av skolan, för det känns som om det gör mig till en dålig person.”

Självklart har man ingenting att skämmas över om man prioriterar skolan högt. Folk har olika intressen, olika talanger. Men det som tillsammans med en person är en positiv egenskap, kan i sällskap med någon annan kännas avigt och fel. Därför är det viktigt att omge sig med bra, positiva vänner. Därför är det viktigt att vara en positiv och peppande vän. Tänk på att din kropp talar även när du är tyst och människan är expert på att läsa av vad andra tycker. Därför är det bäst att alltid se det bästa hos alla. På så sätt gör man sin omgivning till den bästa möjliga!