På tal om att ta hand om sig själv

Jag har tänkt lite på det här Matilda skrev för några dagar sen. Det här om att acceptera att man inte jämt behöver vara bäst och ta hand om sig själv, på riktigt. Ibland kan jag känna att det känns lite bajsnödigt och snusförnuftigt att formulera fraser som: ”Man är inte sina prestationer”. Men det stämmer ju. Bara för att du presterar dåligt på en uppsats i skolan eller tar sovmorgon istället för att gå upp tidigt och plugga en lördag är du verkligen inte en dålig människa. Du är inte sämre än någon annan bara för att du väljer att ta hand om dig själv istället för att stressa dig till ett blödande magsår. Samtidigt är det väldigt enkelt att säga det – betydligt svårare att leva efter det.

Och varför är det svårt att leva efter? Jo, eftersom man faktiskt, i väldigt många situationer i livet, MÅSTE prestera. Därför kan det vara jättesvårt att finna den där balansen som känns bra för just dig. För det är ju det som är det kluriga (och också mest ångestframkallande för alla prestationsprinsessor tror jag) – att acceptera att alla människor har olika förutsättningar. Ingen människa mår bra av att stressa hela tiden. Ingen människa orkar göra sitt allra bästa i alla situationer. Men vissa människor hanterar stress bättre än andra. Vissa människor har en förmåga att prestera på topp i fler situationer än andra. Alla människor är ju, som bekant, olika. Och jag tycker att det är något vi pratar alldeles för lite om idag.

Samhället är liksom inte uppbyggt på så vis, särskilt inte arbetsmarknaden. Ibland kan jag känna att det inte riktigt finns utrymme för personer som inte klarar av att ”bita ihop” och pressa sig själv lite hårdare hela tiden. Om man började prata mer om människors olikheter och förutsättningar och la mer fokus på att det viktigaste är att hitta sin egen individuella balans för att må så bra som möjligt i livet så kanske ångesten skulle minska hos många. För hur ofta känner man inte att ”alla andra” är mycket bättre/stresståligare/ambitiösare/flitigare än en själv? Ganska ofta, i alla fall jag.