"Passa dig"

”Amanda, vad hade du gjort om din framtida dotter växte upp och blev en slampa?” 

”Jo,” svarade jag. Tyvärr inte särskilt förvånad över frågans illa dolda värdering. ”Hon skulle naturligtvis få vara det om hon ville, vem är jag att bestämma det, liksom.”

”Men du kan ju inte förneka att det hade blivit jobbigt. Det hade blivit jobbigt för henne. Det hade blivit jobbigt för dig”

Detta är ett inlägg som handlar om våldtäkt. Jag tänkte säga det, typ direkt. Typ direkt, eftersom det är jobbigt att läsa det ordet. Typ direkt, eftersom det behöver skrivas nu.

Något ofrånkomligt sant när man pratar om våldtäkt idag är att fokus, fortfarande, efter alla år, efter alla briljanta artiklar och krönikor, doktorsavhandlingar och böcker, fortfarande ligger på offrets skuld och inte förövarens. Jag inser att orden jag väljer att börja detta inlägget med på något sätt insinuerar att jag drar en parallell mellan kvinnor med öppen sexualitet, vilket jag uppfattade som hens användning av ordet slampa, med våldtäktssituationer. Det gör jag naturligtvis inte. Det jag vill ha sagt är att vart jag än vänder mig, i vilken ålder jag än tycks befinna mig, så hittar jag små doser av de fördomar som ligger bakom den skuld som våldtagna kvinnor känner. Och det förakt som riktas mot dem.

Jag blev motiverad till att säga det som sagts tusen gånger men som aldrig tycks gå in i min omvärld. Visst, in i kuratorsutbildningen och genusvetenskapen kanske. Men inte in i min, och mina vänners huvuden. Skuld, är ingenting som ska ligga på ett våldtäktsoffer. Skuld, är ingenting man bär om man är full, om man har ett ”dåligt rykte”, korta eller genomskinliga kläder. Skuld är ingenting man bär om man väljer att spontant umgås med en främmande man eller kyssa en kille. Skulden i en våldtäktssituation ligger bara hos förövaren.

Så visst, det hade varit helt OK med mig om min framtida dotter växte upp och blev ”slampa”. För jag vill, att hon från sitt första andetag, från sina första rultande steg ska veta sitt eget värde och aldrig tvivla på det. Och hon ska veta att oavsett hur hon klär sig, vad andra elever säger om henne i skolan, oavsett hur många pojkvänner hon haft och hur full och flörtig hon blir på fester, så ska hon aldrig acceptera trakasserier och övergrepp. En våldtagen kvinna ska aldrig känna att hon förtjänar våld och skam. Som kvinna är jag trött på att bli tillsagd att passa mig.