Sexuella övergrepp

I dagarna släpps höjdhopparen Patrik Sjöbergs bok ”Det du inte såg” där han för första gången berättar om de sexuella övergrepp som hans avlidne styvpappa och tränare utsatt honom för när han var tonåring. Sjöberg säger att han önskar att han hade vågat träda fram medan övergreppen pågick, men det var kanske så att han kände att det inte fanns någon att berätta för, inga trygga vuxna i närheten som skulle tro honom. Det har nu kommit fram att Patrik Sjöberg inte är ensam om att ha blivit utnyttjad av tränaren. Han säger själv att tränaren nog ”valde” barn som inte hade trygga hemförhållanden, barn som inte hade någon att ty sig till och som därför lätt lockades av presenter och uppskattning från en främmande man som sedan utnyttjade detta och förgrep sig på dem.

Detta är tyvärr en verklighet för många barn, att bära på en sådan hemlighet och skam ger ärr för livet och att inte våga berätta och själv ta på sig skulden är naturligt när man inte har någon att lita på.

Barn och ungdomar som utnyttjas av vuxna har aldrig någon skuld i det som händer. Aldrig någonsin. Det måste man komma ihåg.

Har du själv blivit utsatt för övergrepp eller känner någon som har det, så finns det ställen dit man kan vända sig om ingen annan orkar lyssna eller förstå:

Hopp är riksorganisationen mot sexuella övergrepp, de kan man chatta med på måndagar och onsdagar.

Umo (ungdomsmottagning på nätet) har en jättebra sida där man kan läsa om sexuella övergrepp och få tips om var man kan vända sig.

Bup (barn och ungdomspsykiatrin) är specialiserade på att ta hand om barn och unga som mår dåligt, på deras sida kan man anonymt ställa frågor.

Självklart så finns vi som jobbar med Tjejzonen alltid till hands och lyssnar i chatten

Ta hand om er därute (och ta det lugnt på valborg!)