Plugget, en text om bönor och dyra designerplagg

Vissa saker är inte särskilt jobbiga med att gå från heltidslön till studielån. Att välja mellan kött och bönor kommer till exempel aldrig vara ett problem för mig, då det mesta jag gillar att äta är rätt billigt från första början. Det som däremot blir påtagligt som nybliven student är vetskapen att jag inte kan ta en shoppingrunda på stan om jag får feeling, eller för den delen spontanboka en resa till New York (men vilken normal 25-åring kan egentligen det?).

För någon vecka sedan satt jag hemma och pluggade en kväll när jag plötsligt började störtböla. Jag kände mig oduglig, tyckte att jag var helt värdelös på att skriva och tvekade på om jag hade gjort rätt i att börja skolan igen. Min kille tröstade mig och morgonen därpå vaknade jag med ny energi. Jag vet att det låter klyschigt, men jag tror jag behövde få grina den där kvällen och drömma om New York-resor och dyra designerplagg. Den där resan eller väskan är ju egentligen bara ett uttryck för min önskan att fly mig själv och min vardag. En rädsla för att inte uppfattas om lyckad.

En kompis till mig pluggar till lärare. För några veckor sedan berättade hon att hon ofta har ångest inför sitt yrkesval för att det inte är tillräckligt flashigt. Att hon kanske borde jobba med något inom mode eller design istället. Vi pratade länge och precis när jag skulle gå så fick jag syn på en liten necessär som jag kände igen, en gåva som hade hängt med i något modemagasin jag hade köpt någon gång. Jag tipsade henne om att ta en paus från alla livsstilsmagasin ett tag för att se om hon fortfarande känner sig tvingad att leva ett flashigt liv och tjäna massa cash.

Vi fungerar likadant, hon och jag, och jag är säker på att vi inte är ensamma om det. Jag menar så klart inte att det är något fel med att vilja jobba med mode eller att drömma om New York (jag fantiserar om den där staden minst en gång veckan och tycker att det är rätt härligt mestadels av tiden). Det viktiga är bara att man gör det för sig själv, inte för att man tror att man måste.

tjejkraftbild98739286817643281722226