PMS ÄR VISST ETT RIKTIGT PROBLEM!

Vi har fått in ett inlägg om mens till bloggen, ett ämne som de flesta av oss berörs av och som man inte alltid kanske känner för att gnälla eller skämta om. MEN på Tjejkraft fär man naturligtvis göra båda delarna, och allt där emellan:

Jag som aldrig håller reda på min mens brukar bli deppig precis innan den ska komma och först fattar jag inte varför jag är så nere i flera dagar. Vissa månader känns livet helt meningslöst och jag är gråtfärdig mest hela tiden. Jag försöker verkligen rycka upp mig men det går inte, tankarna bara går runt och jag känner mig fruktansvärt ledsen. Och eftersom jag som sagt inte håller koll på min mens så fattar jag ju aldrig att det kanske är hormonerna som spökar, så jag ser ju på detta som en ”riktig” känslomässig dal och sätter in en behandling utefter det.

Det här har jag lärt mig (oavsett om det gäller PMS eller icke-mens-relaterade-ledsen-perioder): Bryt ihop och kom igen. Det brukar bli bättre då (inte alltid men det är värt ett försök).

– GRÅT! Bryt ihop och böla så mycket det bara går. Tvinga fram tårarna även om det känns svårt. Ibland är jag gråtfärdig hela dagen men så fort jag kommer hem är det svårt att faktiskt börja gråta, då börjar jag låtsasgråta och till slut släpper det.
– SKRIK! Skrik så högt du bara kan, riktigt från magen och halsen.
– SLÅSS! Jag har en boxningssäck hemma, men du kan också slå på något mjukt som en sackosäck eller drämma i kudden hårt och mycket i sängen eller något.

Kombinera gärna alla tre samtidigt. För mig brukar det hjälpa, då blir jag av med massor av uppdämda känslor och aggressioner. Men så är ju problemet att man kanske bor hemma och då är det jättesvårt att skrika, gråta och slåss som om det inte fanns någon morgondag. Försök hitta en tid då du är ensam hemma eller stäng in dig på rummet med hög musik samtidigt som du i alla fall slår kudden i sängen. Eller ta en dusch och bara gråt! Eller gå ut på en promenad i skogen och skrik. Försök hitta ett sätt att få utlopp för känslorna helt enkelt.

Bryt ihop helt enkelt. Och kom sedan igen.