Pride betyder inte bara stolt

En av mina bästa vänner vägrar blankt att delta under Prideveckan, trots att han är gay och i mina ögon borde tycka att det är jättekul. Nej, säger han, varför ska alla HBT personer få en speciell vecka en gång om året då de ska vara stolta – varför får de inte alltid vara det? Jag blev tyst. Jaa, varför? Jag kände mig helt plötsligt naiv. Det är ju sant, varför ska HBT personer vara så speciella att de får en egen vecka, varför är de inte så ospeciella som alla hetero är som inte får en vecka? Varför är det annorlunda att vara gay?

Efter mycket funderande kom jag ändå fram till att HBT personer förtjänar att få en egen vecka eftersom de, tvärtemot allt jag önskar och vill, faktiskt inte är lika ospeciella som hetero personer. Vare sig jag vill det eller inte har 20 % av alla hatbrott homofobiska motiv. Många verkar ha ett problem med att inse att kärlek är kärlek, oavsett kön. De verkar inte förstå att det inte är deras sak att lägga sig i, eller ens ha en åsikt om. Lika lite som jag bryr mig vad någon jag ser på stan äter till frukost och har för färg på sina strumpor. Trots det är Sverige ett av världens mest öppna och gayvänliga land.

Prideveckan handlar inte bara om oss och här, utan om andra och utåt. Pride betyder inte bara stolt utan också solidaritet. I Zimbawe betraktas homosexualitet som en västerländsk sjukdom och i Uganda förbereder man just nu en antihomo lag med dödsstraff. I år finns många och spännande föreläsare med på schemat som har rest över halva världen och som med fara för sitt liv berättar om förtrycket och kampen i deras länder. Nu blickar vi utåt!

Den här veckan vill vi delta i Pridefirandet genom att vara lite extra kärleksfulla. Var gärna med! Bidra med din favoritdikt, skriven av dig själv eller någon annan, fina bilder, berättelser, tankar och känslor – ja, allt som har det minsta med kärlek att göra. Happy Pride kära läsare!

Bild