Project Unbreakable

Project Unbreakable är ett fotoprojekt där Grace Brown lägger upp bilder på kvinnor (och en del män) som utsatts för sexuella övergrepp, de håller skylter där det står vad gärningsmannen sa innan, eller under tiden, eller efter. Project Unbreakable kan ni hitta HÄR.

För några år sen intervjuade Oprah Winfrey en ung tjej som utsatts för upprepade övergrepp som barn, under denna intervju berättade Oprah om de övergrepp hon utsatts för av sin farbror som tonåring. Hon sa att när hon berättade för sin far vad som hade hänt hade han frågat om Oprah hade ”gått med på affären”, till vilket hon svarade ”Det spelar ingen roll, jag var ett barn och han var vuxen. Det spelar ingen roll vad jag gjorde, jag var ett barn, det var han som hade ansvaret.”

Det kanske känns svårare när man är äldre,man känner att man har ansvaret själv. Man tar på sig skulden. Men när det kommer till sex har alla parter ansvaret tillsammans. Att alla vill vara där. Hela tiden. Ingen kan ifrånsäga sitt ansvar, och om du känner efteråt att en gräns passerades, oavsett hur villig du var i början, så var det den andra personens ansvar lika mycket som ditt att sätta stopp. Du har aldrig fel när du säger stopp.

När du säger nej. När du inte vill. Och om den andre personen inte accepterar det, är det deras ansvar. Inte ditt.

Bild