Rik = lycklig?

Lycka är ett begrepp som ofta diskuteras i olika sammanhang. Men vad är lycka? Är det när man känner sig bättre eller lika bra som andra?

Att vara lycklig kan väl alla säga är att må bra helt enkelt – man är nöjd med vem man är och det man har. Men ibland är det så att lyckan ligger i att man har det som andra har, eller att man har mer än andra har – inte vad man själv skulle vara nöjd med. Man kan likställa det med att vara ute på en öde ö 7 dagar: om man hade en säng och ett kylskåp med mat så skulle man ändå vara ganska nöjd. Men om man var två personer på ön och den andre hade en finare säng och ett större kylskåp, då skulle man helt plötsligt inte vara nöjd länge. Alltså ligger en del av bristen på lycka i att man jämför sig med andra som har mer.

Det har till och med gjorts forskning som säger att lycka till stor del ligger i att man är lika bra som andra eller bättre. I en studie gav man deltagarna frågan – ”vad skulle du hellre välja: a) 50 000 kronor i månaden i lön hela ditt liv och alla andra fick 25 000 eller b) du får 100 000 kronor i lön och alla andra får 250 000?” På den frågan svarade de flesta att de skulle välja alternativ a), alltså mindre pengar till sig själv, men mer än alla andra.  Det visar på att de flesta värderar högt att ha mer pengar än andra.

Det är en tankeställare! Varför kan vi inte bara vara nöjda med det som gör oss nöjda istället för att snegla på andra omkring oss? Jämför dig inte med andra, utan ta reda på vad som är viktigt för dig. Gör vad som krävs för att uppnå det och var nöjd med det!