Sådana föräldrar sådant barn?

Jag är uppväxt nästan helt utan vetskap om alkohol. Jag har ett minne från när jag var ungefär 8-9 år då jag såg att mamma hade en konstig burk i kylen som jag inte kände igen. När jag frågade vad det var så sa mamma: ”det är öl, det ska jag ha när jag lagar sjömansbiff!”. Så jag trodde väldigt länge att öl var något man hade i mat. När jag väl kom upp i högstadiet så hade jag ju naturligtvis snappat upp vad den mer vanliga användningen av öl var….

Jag umgicks i ett kompisgäng där det var ett par tjejer som festade varje helg redan på högstadiet. Jag och min bästa kompis tillhörde det gänget eftersom vi hade gått hela grundskolan ihop, men vi var inte så pigga på att testa alkohol. Jag kommer ihåg när man hängde bakom Pressbyrån eller bakom tågstationen (i den lilla håla jag bodde i) och våra kompisar hade fått tag på några mellanöl. De frågade om vi ville testa, men vi bara luktade på det och sa ”nej tack”. Det luktade ju INTE hallon direkt.

När jag sedan flyttade till en annan stad för att börja gymnasiet så kom jag ifrån det gäng som jag delvis hade växt upp med. Man kom in i en helt ny klass, nya människor, och ny kompisgrupp. Det var under den här tiden som jag testade och dricka lite, men faktum är att jag inte ens drack hälften så mycket som mina kompisar.

Nu när jag är vuxen så är jag inte heller så förtjust i alkohol, jag dricker det väldigt sällan. Jag är nog ett bra exempel på hur man får med sig alkoholsyn – och vanor hemifrån.  Tror jag? Är jag ett vanligt exempel? Vad har du sett och lärt dig hemma? Och hur ser du på alkohol? Ser den likadan ut som dina föräldrars?  Eller tycker du mer som dina kompisar?

Kommentera gärna och berätta om dina erfarenheter!