"Skapa ditt eget öde, våga vara dig själv!"

Vi har en nya skribent på tjejkraft! Nikita har under sin första vecka som volontär hos oss skrivit en text om hur det är att inte känna igen sig i den perfekta kroppen, någonting som många av oss kan känna igen oss i: 

Jasså, och där e du på löpsedeln igen. Du med ett påklistrat leende, perfekt hy, vackert svävande hår och glittrande ögon. Och här står jag med påsar under ögonen, rufsigt hår och med mjukisbyxor som döljer laktosmagen efter mitt senaste intag av chips och dipp. Rubriken är som en blinkande röd lampa, ”Modellen Zandra tipsar om sina bästa dieter”. Jag står kvar ett tag till och tittar innan jag går in i butiken. Det nästan kokar inom mig av ilska.

Jag tänker på dig, ja precis just dig. Du som kommer att gå ifrån en flickas kropp till en kvinnas. Jag vill att du tar två minuter av din tid och läser det här, läs och försök att förstå.

Jag vet att vi lever i en kultur där konsumtion verkar vara viktigare än hur vi egentligen mår. Löpsedlar pryds av lovord om lyckade viktnedgångar och med modeller som ler rakt mot dig. Kanske slinker du ned något från LCHF dieten i matkassen eller varför inte lite vätska inför 5:2 dieten. Om det inte räcker, kan du ju alltid börja med en annan diet eller varför inte lägga dig under skalpellen?

Människan, framförallt kvinnan har genomlidigt mycket. Hon har alltid oavsett tidsepok kämpat med att passa in i samhällets normer. I vår kultur ska man inte vara nöjd med sig själv. Man ska sträva efter något omänskligt. Tvingas ha ångest över att magen hänger över jeansen, att vi åldras och får rynkor. Vi tvingas hela tiden slåss med tanken om att vi inte duger. Jag har hela tiden trott att vi reducerar bort fett på modellerna vi ser pryda våra omslag. Men idag måste man många gånger lägga till fett för att modellerna är för smala. För smala! Vad säger det dig, du som precis har kommit in i puberteten och tittar på bilderna? Tänker du att det är smal man ska vara, med fasta bröst och utan dubbelhaka?

Jag vill bara skrika rakt ut! Jag vill sätta mig bredvid dig när du tittar på dessa bilder. Jag vill få dig att förstå att det bara är en bild, att allt är på låtsas. Du har rätt att se ut och vara precis så som du vill. Att vara smal betyder inte att man är lycklig. Det finns en baksida som är så mycket mörkare än du kan förstå.

Det går inte en dag utan att jag hör någon i din ålder säga att de behöver gå ned i vikt, är det inte i min närhet så är det på tunnelbanan. Det gör så ont i mig när jag förstår hur skev din självbild är.

Snälla du som läser det här. Se dig själv i spegeln, klappa dig själv på axeln och var glad över att du ser ut precis så som du gör. Försök att inte falla för löpsedlar om snabb viktnedgång eller för modellernas leenden på din favorittidning. Alla kan le framför en kamera, alla kan det. Men att le på insidan är något helt annat.

Så våga vara dig själv, istället för att jobba på din vikt jobba med att hitta ditt leende på insidan, våga le med din själ. Då lovar jag att världen kommer att bli annorlunda. Skapa ditt eget öde, våga vara dig själv!