Skuldkänslor

Har du också ibland känt skuldkänslor för att du mår dåligt? Du lider och gråter och hela livet känns bara som ett svart hål. Ibland kanske du inte ens riktigt vet varför. Kanske började det med en elak kommentar om att du såg stor ut i ett par jeans. Kanske har du känt dig ensam och har börjat undrar vad det är för fel på dig. Kanske är det någon som slår dig.

Allt som du upplever som smärta är verklig smärta enligt mig. Oavsett om den är fysisk eller psykisk. Det kommer dock alltid finnas människor som inte förstår att det gör ont. Kanske vill de inte förstå eller så har de helt enkelt en annan upplevelse av smärta än du. Ibland kommer svaret som du får när du berättar för andra om det som gör ont vara ”att du inte borde bry dig så mycket”, ”att du borde ändra inställning”, ”att det där är väl inget riktigt problem”. Jag vill att du slutar lyssna på dessa människor. Ingen kommer att säga till dig att du inte förtjänar att få medicin när du har ont. Varför skulle du då inte få hjälp när din själ gråter?

För om du lyssnar kommer du till slut också att ifrågasätta din smärta. Du kommer att tänka att kanske har du det inte så dåligt. Kanske är det okej att du gråter i din ensamhet varje dag trots att du inte riktigt förstår varför. Andra har ju det värre än du.

Saker är att det inte spelar någon roll. Du kan alltid jämföra dig med någon som har det sämre. Du kan jämföra din situation med barnen i Afrika och tycka att du inte ska må dåligt men det spelar egentligen ingen roll. Det gör ju inte mindre ont för att någon annan lider.

Du förtjänar att må bra!