Skulle du vilja vara barn igen?

Skulle du vilja vara barn igen?

Jag tror att många (inte alla) drömmer sig tillbaka till sin barndom ibland. Den ”gamla goda tiden” då inga bekymmer fanns. Men jag har också en känsla av att motivationen till att bli vuxen har blivit mindre de senaste 100 åren. När våra morföräldrar var små var det fortfarande vanligt att barn lämnades bort, hunsades, ignorerades. Livet tillhörde först och främst de vuxna. Barnen skulle vara tysta och lydiga, leka snällt och vänta tills de blev vuxna och fick ta plats. Föräldrarna hade makt. De bestämde. De samtalade och fick gensvar för sina idéer. Föräldrar kunde hålla kalas eller gå på bjudningar. De fick se världen. Det fanns mycket att längta efter. Så växte barnen upp, fast beslutna om att låta sina barn få det de saknade. Sakta men säkert upphöjdes barnens roll i samhället.

Idag ses barnet nästan som idealbilden av en människa. Det oskuldsfulla livet som lever för dagen och tar in världen med öppna ögon. Barnen ska få allt! Föräldrarna skjutsar och curlar. Barnen tillfrågas om allt från middagsval till semestermål. De får veckopeng men slipper räkningar och de får mest klappar under granen. Föräldern tar på sig rollen som den trogna tjänaren som villigt bär allt jobbigt och tråkigt för sina små änglars skull. Visst, de får köra bil, vara uppe länge, festa och ha sex. De bestämmer fortfarande över sitt barn, men oftast till barnens fördel. Barnen växer upp, tryggt och roat. De fyller femton och får festa och ha sex. Fyller arton och tar körkort och får en röst. Och sen… sen väntar vuxenvärlden. Livet som stressad tjänare, tyngd av ansvar, arbete och ekonomi. Rynkor och bilringar. Nej, nej, varför hoppa ur boet om man inte orkar flyga? Det är bäst att försöka förbli barn så länge som möjligt, ett barn med rättigheter men utan ansvar. Då är man trygg, söt, älskad och förlåten. För vem vill egentligen bli vuxen?

Den HÄR artikeln skriver om ett annat sätt barndomen idealiseras på, det barnsliga utseendet sexualiserat i reklam och serier, och hur det kan leda till ätstörningar.