Skydda dig – men hur?

Ibland får vi mail till Tjejzonens mailjour eller frågor på chatten om P-piller och ”Dagen-efter-piller”.  Oftast är det frågor som; vilka P-piller ska jag använda? Hur funkar egentligen ”Dagen-efter-piller”? Svaret vi brukar ge är vanligtvis; gå till en barnmorska och fråga!

Det finns väldigt många olika slags P-piller och sjukt många andra preventivmedel, utöver den gamla hederliga kondomen. Det finns till exempel något som kallas P-stav, vilket är precis vad det låter som – en liten stav som sätts in under huden på överarmarens undersida av en barnmorska eller en läkare.

Det finns också något som kallas P-spruta, vilket inte helt otippat är en spruta, (den innehåller gulkroppshormon), som man får i skinkan var tredje månad hos en barnmorska.

P-ring låter kanske lite konstigt, en ring? Det är förstås ingen sån ring som man sätter på fingret, utan en mjuk plastring som förs in i underlivet typ som en tampong och byts en gång i månaden.

Läs om P-piller, Minipiller, akuta P-piller (”dagen-efter-piller”) och mycket mer på preventivmedel.nu och/eller P-guiden