Sluta ursäkta dig själv!

Snygg tröja, vad fin du är! ”Eeh, tack! Den är från HM. Asbillig på rea, typ 50 kr, jag fick låna den av min kompis hade aldrig vågat köpa en sån galen tröja det är liksom inte riktigt min stil för jag vet inte om jag kan bära upp den så bra du skulle se den på henne hon har jätteball stil den är mycket snyggare på henne”

Varför kom du inte? ”Eeh, jag hade så jäkla mycket. Tvätt och städ och gå ut med hunden och så trillade jag och slog i knät och så var jag tvungen att fixa lite med den där grejen och sen betala räkningar och innan jag visste ordet av så var klockan alldeles för mycket och så tänkte jag ringa men då kom det en massa saker emellan och jag är ju så dålig på att göra mycket på en gång så det blev helt enkelt för mycket att bolla med och så kissade min hund inomhus och grannen ringde på och så fastnade jag i det men det ska vi inte gå in på och jaa, därför”

Har du tid att hjälpa mig med det här? ”Eeh, alltså jag skulle verkligen vilja med men det är så jäkla mycket just nu jag är förkyld och så är min mamma i stan och jag har lovat att hjälpa min syster med en grej och så är det strul på jobbet jag jobbar typ 10 timmar om dagen och på toppen av det så är vår toalett trasig så jag lever i en sanitär katastrof och har inte kunnat borsta tänderna över ett handfat på flera år känns det som, satt jag måste tyvärr säga att jag inte hinner fastän jag verkligen önskar att jag kunde men förlåt jag har liksom inte möjlighet just nu”

Oj, har du och din kille redan flyttat ihop? ”Ja eller alltså nej eller jo, du vet, det är liksom mest en ekonomisk fråga vi slösar så mycket pengar på att ha två lägenheter att vi lika gärna kunde bo i samma när vi ändå är tillsammans så mycket och båda jobbar ju en hel del så egentligen är vi mest ensamma där det märks inte ens och det är ju absolut bara av praktiska skäl, inte att vi är dödskära eller så för vi är väldigt jordnära och realistiska båda två och vet att det bästa kanske hade varit att vänta men ja så blev det som det blev och det är ganska trevligt men absolut inget märkvärdigt satt ee, ja, vi har liksom typ flyttat ihop men vi får se hur det går.”


Har du svårt att låta bli att ursäkta dig själv? Du är långt ifrån ensam! Jag insåg häromdagen att jag inte kan få en enkel komplimang utan att förklara bort den för att visa att jag inte tycker att jag själv är speciellt märkvärdig, att jag är enkel (en fin sak till trots), att jag inte tror att jag är bättre, att jag vill alla väl även om jag inte kan följa med på något någon vill bjuda på eller ställa upp när någon vill ha hjälp med något jag verkligen inte hinner med.

Att det ska vara så svårt att säga JA, NEJ eller TACK, utan en massa förklaringar och ursäkter. Ibland vill man, ibland går det inte, ibland ser man söt ut och då behöver man inte vifta bort det. Sluta ursäkta er tjejer och stå upp för er själva!