Slutspurt!

Månaderna rinner undan, snart är det jul och ändå känns det inte som om det var länge sedan vi startade upp tjejkraft.se med ett skoltema. Vi fokuserade mycket på hur man skulle hantera stress, gav lite pluggtips och funderade på hur man skulle motivera sig själv. Läs hela temat här!

Själv så har jag tokmycket just nu. Jag hade en tenta för en månad sedan, en imorgon och ytterligare en precis innan jul. Det gäller att ligga på topp hela tiden, tappar man fokus är det svårt att komma ikapp. Jag kan tänka mig att jag inte är den enda som har ett par tentor eller prov att klara av innan det är dags för jullov och därför tänkte jag att det vore på sin plats med lite tips på hur man klarar av att prestera och hålla uuuuut den sista månaden.

– Sätt upp delmål och ta en sak i taget. Fokusera på det som ligger närmast i tiden och bocka av det innan du börjar oroa dig för nästa sak.
– Planera! Om flera prov och inlämningsuppgifter ska förberedas samtidigt gäller det att ha en bra plan. Lägg upp din tid och sitt en stund med varje sak, kanske på olika platser.
– Hjälp varandra. Finns det någon som läser samma sak som du och som du kan ta hjälp av? Det kan vara lättare att förstå något om någon som är på samma våglängd förklarar det (istället för en lärare). Man lär sig också en himla massa av att hjälpa andra eftersom man måste förklara och upprepa det man lärt sig.
– Belöna dig när du är duktig! Unna dig en paus, lite godis eller en kväll utan plugg. Det är lättare att lära och framförallt att orka när man mår bra.

Om du vill läsa om stresshantering kan du göra det här och här.

Och kom ihåg vad Joanna Rose (författaren till Duktighetsfällan) berättade för tjejkraft i augusti: Var nöjd med det som du lyckats med. Men tänk också: du behöver inte vara duktig på allt. Ta reda på dina starka sidor och utveckla dem. Och så lär dig känna dina gränser – att ha gjort sitt bästa kan vara bra nog. Ta hjälp om du lider alltför mycket av oron och duktighetsbehovet.

Har du något bra tips på hur man håller lågan uppe fram tills jul? Berätta!