"Små grytor har också öron"

Hanna har bloggat hos oss tidigare och bidragit med modiga historier om sin uppväxt. Ni kan läsa dem och alla andra läsartexter HÄR. Idag vill hon dela med sig om sina tankar kring hur stor skillnad ogrundade och inte helt genomtänkta ord kan göra i en människas liv.

Små grytor har också öron. Vad menas egentligen med det ordspråket? Jag hade aldrig hört det förut, men jag började fundera och kom på en händelse som jag tycker passar till just det ordspråket.

Det var för cirka fyra år sedan som jag, min storasyster och min mamma var ute och åt på en restaurang. Vi pratade om allt möjligt och jag vet inte varför men min syster sa:

– Jag hoppas verkligen inte mina barn blir homosexuella.

Det som hon sa, sitter fortfarande kvar i mig. Det gjorde otroligt ont att höra henne säga något sådant. Redan då visste jag att jag gillade både killar och tjejer och jag ville berätta det för min familj. Det min syster sa fick mig att vänta flera år innan jag tog modet och kom ut. Den korta meningen fick mig att lida i nästan fyra år. Den meningen fick mig att försöka ta livet av mig. Tänk vad några ord kan göra för skada. En enda liten mening kan verkligen förstöra någons liv totalt.

Jag kommer fortfarande ihåg alla gånger som jag tänkt på det hon sa. Alla gånger som jag gråtit av rädsla för att alla hatar mig. Jag kommer ihåg det så väl. Jag har funderat mycket på varför hon sa så men inte kommit fram till något bra svar. För mig finns det absolut ingen logik i att säga så, särskilt inte inför sin 13-åriga osäkra lillasyster. Vem vet vad en ung tjej bär för tankar inom sig.

Idag vet jag att min syster inte bryr sig om hennes barn gillar det motsatta könet eller inte. Alla har rätt att älska vem man vill, även om det är en av samma kön. Min syster accepterar att jag gillar både tjejer och killar och hon har alltid stöttat mig sedan jag kom ut. Hon har alltid uppmuntrat mig till att vara den jag är och jag tror att den där dagen i restaurangen var hon själv väldigt ledsen och vilsen.

Med den här texten vill jag bara förmedla att man ska vara väldigt försiktig med vad man säger inför barn. Det kan gå väldigt illa om ett barn hör fel saker. Man kanske kan tro att barn inte förstår, men det är inte sant. Jag hade kunnat vara död nu, bara för några ords skull. Det är ganska hemskt att tänka på det.