Sommarlov, njutning och alla måsten

Hur känner ni för sommarlov? Susanna har skrivit till alla er som känner att ni behöver mer självuppskattning, lite goda råd och stunderna när den där prestations-prinsessklänningen sitter lite väl hårt över hjärtat. 

Så nu har har många äntligen sommarlov!  Sommaren är ju ett perfekt tillfälle att släppa på alla krav och bara njuta, något som jag tycker vi verkligen borde bli bättre att ta vara på. För jag har på senare tid nästan blivit lite orolig för vår generation som aldrig tycks slappna av; vi pressar vi oss så fruktansvärt hårt i skolan, tar på oss alltför mycket och sätter så sjukt mycket press på oss själva!

Jag har ju själv alltid varit mästarens mästare på att jämföra mig med allt och alla, vilket ju självklart är väldigt jobbigt, men med facit hand också ofta oerhört onödigt. Jag undrar hur mycket tid och energi jag lagt ner under min livstid på att tänka hur alla andra gör och vad alla andra kan, istället för att faktiskt fokusera på det jag själv kan prestera? Svaret är dessvärre enkelt; alldeles för mycket tid.

Jag hamnade i en situation för ett tag sen som verkligen blev ett wake-up call för mig när det gäller att jämföra mig med andra. Denna regniga dag i slutet på mars var tanken att jag skulle börja tentapluggande på riktigt. Jag satte mig ner i biblioteket, började räknade lite och insåg efter ett tag att jag inte alls var på den nivån jag själv hade föreställt mig. Jag började tänka på hur alla andra i min klass säkert kunde allt, att jag inte kunde leva upp till samma ambitionsnivå som dem och hur jag helt enkelt inte verkade palla trycket. Jag fick ett break-down. Där, mitt i biblioteket. Jag kände hur ögonen började vattnas och jag försökte snyfta så diskret jag kunde. Jag prövade att räkna några tal till men det gjorde bara det hela värre. Jag övervägde att gå in på toan och bara släppa ut alla känslor, men när snyftandet inte gick att hejda överhuvudtaget tillslut, bestämde jag mig för att gå hem. Väl hemma pratade jag med min mamma som sa till mig att ta en paus just denna dag, att inte tänka på plugget och ta nya tag i morgon.

Min första tankte var att ”det går ju inte, jag MÅSTE plugga idag om jag ska hinna allt!”. Bara det är rätt sjukt när man tänker på det. Jag sov lite på saken och när jag vaknade bestämde jag mig faktiskt för att ta en paus – något som visade sig vara ett bra beslut.

Jag insåg där och då att jag inte kan ha så höga förväntningar på mig själv, för det mår jag bara dåligt av. Vi har alla olika förutsättningar och jag måste utgå från mina egna, inte någon annans. Jag kan inte jämföra mig med alla andra – för jag ÄR inte som alla andra. Vi kan inte fokusera på vad vi inte kan ”i jämförelse med alla andra”, för det betyder inget. Vi måste fokusera på det vi själva faktiskt kan och det som gör att vi själva mår bra. Det kan verka som simpla påståenden, men tydligen är de lättare sagt än gjort att verkligen leva efter dem…

Så, nu när sommaren är här så tycker jag att om man har samma problem som jag med att alltid tänka på vad alla andra gör – se sommaren som en nystart! En nystart där vi inte jämför oss med alla andra. En nystart där vi ska utgå från oss själva och sluta pressa oss i onödan. En nystart då vi kan ha riktigt kul och bara njuta 🙂