Thereses Sommartips

Nu slutar skolan och sommarlovet tar vid. För en del innebär detta en tre månader lång ökenvandring av dötid, långtråkighet och ensamhet. Kompisar reser bort, fritidsaktiviteter tar sommaruppehåll. Och dagarna fyllda av ingenting blir till på köpet extra långa och ljusa. Här kommer några tips på grejer man kan hitta på för att bryta tristessen, ställen som håller öppet i sommar och aktiviteter/evenemang som är gratis i Stockholmsområdet. Gratis, sagt med reservation för eventuella reskostnader, det är ju ingen självklarhet att man har råd att nyttja kollektivtrafiken under sommarmånaderna.

Gå till ditt lokala bibliotek. Folkbiblioteket är en av samhällets få verkligt demokratiska inrättningar. Vem som helst som har ett personnummer och en bostadsadress kan skaffa sig ett lånekort helt gratis och låna hem böcker, ljudböcker, cd-skivor och DVD-filmer. Den som inte har ett lånekort kan ändå sitta i biblioteket och läsa böcker på plats. Man kan också låna en datorplats med tillgång till internet på de flesta bibliotek och har möjlighet att göra fotostatkopior/datorutskrifter till självkostnadspris. På Stockholms stadsbibliotek finns välsorterade avdelningar för såväl talböcker som blindskrift samt avdelningar för litteratur på ett stort antal språk. Många bibliotek anordnar också gratis aktiviteter av olika slag. Tillexempel finns ett stort utbud av språkcaféer, filosoficaféer, författarträffar och läsecirklar. Förhör dig på ditt lokala bibliotek om vilka aktiviteter de anordnar i sommar eller kika in på respektive biblioteks hemsida.

Häng på Lava. Lava ligger i Kulturhuset och är en kreativ mötesplats för unga mellan 13 och 25 år. De håller öppet tisdag till söndag hela sommaren. Förutom att kolla in utställningar och använda verkstaden där du kan sy, måla, designa, lägga pärlplattor, teckna, redigera bild, musik eller film och en massa annat skoj kan du planera och få hjälp med egna utställningsprojekt. Under sommaren kan du också delta i Lava street med workshops, film och gratis dansträning.

Klappa getter. Besök Augustendals 4H-gård i Huvudsta. Förutom att klappa getter, kaniner och hästar kan du vara med och utfodra gårdens djur, chillaxa i cafeterian eller bara njuta av den härliga naturen precis utanför stan. 4H-gården har öppet måndag till fredag klockan 10.00-16.00 och söndag klockan 11.00-15.00.

Bada. Att bada är härligt om man gillar vatten och kan simma. Använd Badkartan.se för att hitta ett trevligt utomhusbad nära dig, men kom ihåg att inte dyka på okänt vatten och bada gärna i sällskap med andra, för olyckor kan alltid hända och då vill man inte vara ensam. För den som inte kan simma, men vill lära sig erbjuder Svenska Livräddningssällskapet i sammarbete med MSB och Eriksdalsbadet gratis intensivkurser för vuxna (19 år och uppåt) i sommar. Kolla in DETTA för att anmäla dig. Tyvärr har jag inte kunnat hitta något liknande för ungdomar, men det finns kanske liknande initiativ även för unga som inte gått i simskola eller deltagit i skolans simundervisning.

Kolla in fler sommartips HÄR