Speltips "Journey"

Det var min kille som tipsade mig om ”Journey”. Jag brukar inte spela så mycket tv-spel egentligen. Minns att jag och några kompisar älskade att lira ”Crash Bandicoot” på fritids men på senare år har det mest blivit ”Guitar Hero” och ibland något bilspel. Inte alltför spännande med andra ord. Men efter bara några minuter in i ”Journey” var jag fast. Detta underbara spel, skapat av That Game Company, är något alldeles särskilt.

Din karaktär, en namnlös liten figur i röd kappa, befinner sig i ett vackert landskap som skiftar mellan vidsträckta ökenlandskap och snötäckta bergstoppar. Mellan en känsla av mellanöstern och östasiatisk kultur. Varken text eller tal vägleder spelaren utan istället visar ljud och ljus vägen till målet.

Jag vill nog inte säga mer än så. Rädd för att säga något som skulle spoila er upplevelse. För det är verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Och slutet, det är så vackert. Jag grät en lång stund för att det var så fint.

Oavsett ni gillar tv-spel eller inte så tycker jag ändå att ni ska ge ”Journey” en chans. En resa genom en förtrollande värld genom sandstormar på flygande mattor. Har du tur så blir du kanske inte ensam på färden.