Straight Edge

Visste ni att det finns en rörelse som kallar sig för Straight Edge som aktivt väljer att avstå från sprit, tobak och droger? Den har funnits i över 30 år och startades av ett punk-band i USA. Det är också i en engelskspråkiga världen som den är mest utbredd men det finns anhängare även i Sverige. Bland annat finns de på facebook.
Anhängare till rörelsen försöker leva ett så ”rent” liv som möjligt och somliga avstår därför också från kött och vissa tackar till och med nej till koffein och mediciner som till exempel huvudvärkstabletter. En del väljer också att inte ha sex utanför fasta förhållanden.

Det började med att punkbandet tyckte det var synd att inte minderåriga fick komma och lyssna på deras spelningar bara för att det serverades alkohol på barerna de spelade på. Så då kom de på att man kunde ”märka” alla minderåriga med ett stort svart X på handryggen så att barpersonalen visste vilka de inte fick sälja sprit till. Detta svarta X har blivit rörelsens symbol.

Rörelsen är också starkt förknippad med musik, kanske för att det inom musikbranschen förekommer mycket sex, droger och sprit. Promoe, Moby, x7generationsx och StayxHungry är några exempel på band som kallar sig Straight Edge.