Teatertips: De oskyldiga

Om du bor i Stockholm eller har vägarna förbi vill jag tipsa om pjäsen “De oskyldiga” som spelas på dramaten nu under hösten. På Dramatens hemsida sammanfattar de pjäsen såhär:

I Lillian Hellmans klassiska thriller (som filmatiserades 1961 med Audrey Hepburn och Shirley MacLaine) möter vi väninnorna Karen och Martha. De har satsat allt på sin internatskola för flickor, och äntligen går skolan så bra att Karen vågar tänka på att gifta sig med sin fästman. Men då har de inte räknat med överklassflickan Mary, som inte drar sig för att ljuga för att få sin vilja igenom. Avslöjad och förödmjukad av sina lärarinnor bestämmer hon sig för att krossa dem.

Snart går ett rykte om att Karen och Martha är mycket mer än bara vänner. Och det får omvälvande konsekvenser.

De oskyldiga är en spännande pjäs om kvävande normer, längtan efter kärlek och lögnens makt. Den utspelar sig på en flickskola under första halvan av 1900-talet. Författaren Lillian Hellman (1905-84) skrev De oskyldiga (The children´s hour) redan 1934, och pjäsen blev en omedelbar skandalsuccé. På grund av det lesbiska temat förbjöds dock pjäsen på flera håll. Hellman är inte bara känd för sin dramatik, utan också för hur hon öppet gjorde motstånd mot kommunistjakten i 1950-talets USA.

Så om ni är intresserade av att se en pjäs om tjejer, makt och kärlek så sväng förbi! Om du dessutom är under 26 så får man rabatt :)