Tema: Ätstörningar

Min storebror brukar skämtsamt säga att det inte finns någon botten i mig. Det kanske stämmer. Jag har alltid varit väldigt glad i mat, men ändå varit slank. Det här har förstås varit till min fördel, när man ser på hur samhället ser ut. Det är okej att överkonsumera läsk och fullkomligt älska popcorn när man är smal. Är man däremot en storlek större betraktas det nästan som ett brott att vara förtjust i choklad. Det är något man ska skämmas över och helst dölja bakom stora tröjor. Det tycker vi på redaktionen är himla trist, att vissa personer ska känna att de behöver skämmas över hur de ser ut, oavsett om de är smala, runda, blåhåriga eller har ett ben som är kortare än det andra.

Men det är vanligare än man tror att tänka mycket på sin kropp, vad man äter, hur man äter och när man äter. Man behöver inte ha en utpräglad ätstörning för att man ibland låter hjärnspökena ta plats. De finns i allas huvuden. Men jag tror att det är viktigt att ha i åtanke att du själv kan påverka dina tankar, positivt som negativt. Och ibland kan det vara värt att fundera över varför du tänker på ett visst sätt, reflektera över om det är hälsosamt eller inte, mår du dåligt av det? Påverkar det dig på ett negativt sätt? Skulle du kanske behöva hjälp av någon för att förändra ditt tanke-och beteendemönster?

De kommande två veckorna kommer vi att skriva om ätstörningar här på bloggen. Vi kommer bland annat att möta Hanna som varit sjuk i anorexi, och ”Anna” som driver bloggen Vägen från 37 kg kommer att gästblogga. Vi vill gärna att ni som läser skickar in egna texter, kanske har du haft en syster eller kompis som haft en ätstörning eller själv är frisk från anorexia eller bulimi? Maila din text till redaktionen@tjejzonen.com

Tankespöken jag själv jobbar med minst en gång i veckan:

Kompensationsbeteendet; om jag poppar popcorn/köper chips och cola ikväll får jag ta en extra runda i spåret imorgon.

Fullkornsnojjan; jag älskar vitt ris, det finns liksom inget godare till en grön thaicurry med räkor, men man bör ju äta fullkorn, eller?

Muskelvåndan; jag känner ofta på min mage när jag haft några vilodagar från träningen, är musklerna kvar?