Tema: Familj

En familj kan vara så många olika saker. Det kan vara dina biologiska föräldrar och syskon, styvsyskon och halvbröder – eller bara de som står dig närmast, till exempel dina vänner. Eller kanske ett husdjur. Min familj består av mig själv, mamma, pappa, fyra syskon (två helsyskon och två halvsyskon) och deras hund Oliver. Men min familj är också min sambo, hans son och vår hund Baltazar. Jag har vänner som inte längre har kontakt med sina föräldrar av olika anledningar, de betraktar istället sina närmsta vänner som familj, de som betyder något. Man kan lägga olika värderingar i ordet familj, för vissa är det just bara blodsbanden som räknas, för andra är familjen där man har sin trygghet, oavsett släktskap. För mig är familjen de man kan lita på, de som alltid står där bakom och fångar en när man faller. Och turligt nog råkar de här personerna vara just min biologiska familj, men så är det inte för alla.

Växer man upp i en trasig familj kan man fara väldigt illa. Det är något vi på Tjejzonen får höra er berätta om då och då. Och det gör lika ont att höra varje gång. Men det behöver inte betyda att livet går åt skogen för det. Det viktigaste är att man har någon som finns där, någon som vill dig väl, någon som bryr sig, och den någon kan ju faktiskt vara vem som helst – någon du tycker mycket om. Den här och nästa veckas tema är alltså familj, vi kommer att skriva om vad en familj kan vara, hur det kan vara att bo i fosterfamilj, om syskonkärlek, föräldrakärlek, och om att vara ung mamma. Men även om hur det kan vara att växa upp med en missbrukande förälder och att bli utsatt för sexuella övergrepp i den miljö där man borde vara som allra tryggast.

Har ni idéer på vad mer vi kan skriva om, eller kanske en egen text med familjetema som ligger och skräpar i någon byrålåda. Maila den till oss så publicerar vi, du får såklart vara anonym om du vill, redaktionen@tjejzonen.com