Tillfällig nykterist? Javisst!

För ett tag sedan bestämde jag mig för att inte dricka en droppe alkohol på två månader utan att förändra mitt liv. Jag ville testa hur det var att leva som nykterist utan att för den sakens skull säcka ihop hemma. Det låter kanske inte som en utmaning, men som ung student i Stockholm där det alltid finns en anledning att fira, belöna sig eller ge sig själv en klapp på axeln var det ganska svårt. Jag hänger med ett gäng som helt enkelt tycker att det är kul att festa.

Först när jag var tvungen att säga nej insåg jag vilket extremt grupptryck det finns. Kommentarer som ”Joo, men kom igen nu!”, ”Lite kan du väl dricka” och framförallt ”Sluta vara så himla tråkig!” haglade över mig. Tur för mig att jag är envis, för kommentarerna motiverade mig. Jag skulle minsann visa att jag kunde om jag ville!

Jag blev förvånad när jag märkte hur konstigt folk tyckte att det var att jag inte drack. Var jag gravid? Skulle jag köra imorgon? Var jag fortfarande bakis? Sjuk? Nej, jag vill bara inte ha något. Inte ens lite? Nej, tack. Förvånade blickar. Lite irriterad stämning. Varför skulle jag vara den som var den? Den som skulle må bra imorgon, minnas allt alla gjorde, inte ha spenderat hela studiebidraget på drinkar och således vara den som inte hamnade i samma dekadenta träsk som alla andra skulle vakna upp till.

Det var en intressant upplevelse, minst sagt, som fick mig att tänka på vilken syn jag och min omgivning har på alkohol. Jag tycker att det är skumt att man ska behöva förklara varför man inte vill ha ett glas rödvin eller varför man är nöjd med alkoholfri cider. Ingen ifrågasätter ju om man tackar nej till en cigarett eller en till portion mat? Testa själv att ta en paus från alkoholen. Jag kan lova att du kommer att:

  • Spara en massa pengar
  • Må mycket bättre
  • Få en intressant upplevelse och lite perspektiv