Tips från Linda!

Jag tror att passivitet är något av det farligaste som finns för ett psyke. När man inte engagerar sig i någonting, inte kommer ut och rör på sig, inte diskuterar saker, inte får aktivera sig på något sätt så blir hjärnan slö och det gör tankarna slöa, vilket i sin tur leder till ett mindre gott humör och sämre välmående.

Med det sagt ska du inte känna att du måste engagera sig i femton olika intresseorganisationer bara ”för att man ska det” eller att du ska ha ett fullspäckat schema bara ”för att annars är man lat”… Men se gärna det här som en kompletterande aktivitetslista till de 162 minuterna den genomsnittlige svensken lägger på Tv-tittande varje dag, några förslag att titta på om du känner att du behöver lite mer *oumff* i ditt liv:

Bli volontär. Genom Volontärbyrån hittar du aktuella uppdrag i din kommun samt på distans. Utöver att den självklara fördelen att man hjälper andra så stärker volontärarbete ens självkänsla samtidigt som man lär sig mycket om ett ämne som man eventuellt inte skulle ha vetat så mycket om annars.

Träna regelbundet. Budgetvarianten är att t ex DVD-yoga, en mer kostsam aktivitet är kickboxning… Välj något som du tycker är kul och länge har velat lära dig! Träning frigör endorfiner och stärker både kropp och psyke. Man sover bättre och orkar mer. Kom ihåg att träna för din hälsas skull och för att ha kul, inte för att affirmera några ideal.

Gå på en kvällskurs (eller dagskurs om ditt schema tillåter det). Medborgarskolan har ett brett utbud, men se även om det finns några intressanta studiecirklar. Det brukar även finnas onlinekurser som är gratis.

Plugga. Att lära sig nya saker mår man bra av och som en bonus ser det även bra ut på Cv:t. Har du en huvudsysselsättning är distans på halvfart att rekommendera och det finns massor av kurser att söka till genom antagning.se, men kom ihåg att detta gäller för dig som har gått ut grundskolan.

Pyssla. Släpp dator, TV, iPad och mobiltelefon och använd en timme till att ge utlopp för din kreativa sida. Måla, lär dig sticka, pröva på origami, gör smycken, spela instrument, gör vetenskapliga experiment hemma… ja, vad som helst där du måste aktivera dig. Instruktioner till det mesta kan du hitta på Youtube.

Gå på evenemang. Håll koll på gratissidor för att hitta konserter, seminarium, utställningar och andra evenemang som inte kostar dig en krona.

Läs klassiker. Byt ut bloggarna mot böcker. Gör det helt överbisarrt mysigt med te, pläd och loungemusik i bakgrunden och läs gamla godingar såsom Unga Kvinnor av Louisa May Alcott, Polyanna av Eleanor H. Porter eller Flugornas Herre av William Golding. Böcker, särskilt klassikerna, öppnar dörrar till nya världar och tillför ofta mer än vad livsstilsbloggarna gör.

Det finns massor av annat man kan hitta på som är både billigt och bra, bara fantasin sätter gränser. Det viktigaste är att du bryter den farliga passiviteten och aktiverar dig.

 

Här kommer några hjälpsamma länkar:

www.volontarbyran.org

Här hittar du volontäruppdrag.

www.medborgarskolan.se

www.abf.se

www.bilda.nu

Länkar för att hitta kurser och studiecirklar.

www.antagning.se

Sök en högskoleutbildning!

http://school.chem.umu.se/Experiment/list.html

Lista på experiment att göra hemma.

http://www.youtube.com/watch?v=YSAfiZ130uc&feature=related

Ett youtubeklipp som lär ut grunderna i stickning.

http://www.pysseltips.se/

En blogg med fokus på pyssel.

www.gratisistockholm.se

Sida som samlar gratisevents med mera, denna är dock just för Stockholm.

http://www.boktipset.se/lists/show_list.cgi?context=list&type=book&key=20

Om du inte vill gå till biblioteket och fråga kan denna lista inspirera.