Tjejers håriga ben väcker debatt

Gilette, som gör rakhyvlar ni vet, har en startat en tävling i samarbete med MVT. Första priset är kläder värda 1000 euro. För att delta i tävlingen ska man skicka in en bild på sina nakna ben. Gilette menar att man vill ”inspirera fler till att våga visa spirorna”, vad nu det ska vara bra för?

Alltså, jag är verkligen inte särskilt pryd av mig, är för (nästan) all form av nakenhet i (nästan) alla sammanhang. Om den är frivillig vill säga. Och att skicka in en bild på sina nakna ben som ett tävlingsbidrag – fine, inget fel med det. Lite tråkig idé kan jag personligen tycka, men strunt i det nu. Men. Det som blivit så spännande med just den här tävlingen, och skapat sådant rabalder de senaste dagarna, är att den utmynnat i en debatt om normer och hur tjejer ”bör” se ut. Skitspännande diskussion tycker jag. Allt började med att Natashja Blomberg skickade in ett bidrag, mest på skoj, med en bild på sina orakade ben. Sina väldigt håriga ben. Och bidraget röstades snabbt fram som det bästa. Natashja ledde tävlingen, vilket jag tycker säger en hel del – kanske börjar människor överlag tröttna lite på den ”perfekta” kvinnokroppen? Eller i alla fall tycka att det är lite spännande och kul med något annorlunda.

Men då, när Natashjas bidrag låg i täten hände något, Gilette plockade bidraget. Varför? För att de fått upprörda mail, ifrån andra tjejer, som blivit väldigt ”stötta” av de håriga benen. Många spekulerade också i om det verkligen var Natashjas ben på bilden, de var ju så håriga att de måste tillhöra en man, menade vissa. Jag tycker det är så himla intressant att ett par håriga kvinnoben kan väcka sådant engagemang år 2011. Ingen människa föds helt utan behåring, varken tjejer eller killar. Kan vi inte bara sluta hyckla? Tjejer pruttar. Tjejer bajsar. Tjejer rapar. Och tjejer har håriga ben. Många tjejer väljer att raka benen. Andra tjejer vill inte göra det. Kan man inte bara få göra som man själv vill utan att bli dömd?

Läs mer om Natashja och Gilette i hennes blogg.