Tjejzonen peppar för plugg

Caroline Snellman är 29 år och jobbar som jurist. Hon sitter också Tjejzonens styrelse. Här delar hon med sig av sina tankar.

För ungefär 4 år sedan kom jag tillbaka från att ha pluggat och jobbat i USA. Som jurist i USA var många dörrar öppna för mig. Samtidig såg jag att många dörrar var stängda för andra. Det fick mig att fundera kring skillnaderna mellan USA och Sverige. En tanke var att vi i Sverige har det relativt bra när det kommer till utbildning. Mina barn kommer i stort sett att få samma möjligheter att plugga och arbeta med vad de tycker om, utan hänsyn till hur fattig eller rik, sjuk eller frisk, jag är. Något som oroade mig dock, var att många dörrar öppnas och stängs i Sverige just under några år då hjärtat och hjärnan helst processar annan information än skolundervisning. Jag funderade på om det kanske borde finnas ”samtalsstugor” istället för ”mattestugor” dit man kunde gå och bara prata av sig med någon vettig person. Prata om det som under lektionstid ockuperar hjärtat och hjärnan när man egentligen borde fokusera på ekvationer, svensk grammatik och samhällskunskap. Sånt som man kanske inte vill säga till vem som helst. Kanske kan det vara så att det blir enklare att fokusera på lektionerna, lämna något skitsnack, någon elak kommentar, olycklig kärlek, för små eller för stora bröst, tjocka lår, rumpor, kläder, åt sida ett tag. Inte ”stänga någon dörr” för tidigt för att person Y (charmtroll) blivit hopplöst förälskad i person X (elak häxa).

Funderingarna fick mig att kontakta Tjejzonen, bli en ”Storasyster”, snacka och fika – och numera vara aktiv i Tjejzonens styrelse. Ge stöd och kanske lite inspiration för framtiden.