Tre historiska kärleksögonblick på film

3. Dirty Dancing fick en hel generation att klippa upp jeansshortsen och dansa porrigt. ”Nobody puts baby in a corner” är nog en utav filmhistoriens töntigaste repliker, ever. Men ändå sitter jag och småsnyftar åt just den scenen varenda jävla gång jag ser filmen.

2. Pretty woman, från början av 90-talet, om prostituerade Vivanne (Julia Roberts) från gatan som får den rika stjärnadvokaten Edward (Richard Gere) på fall. Han betalar henne för att vara ”sällskapsdam” på hans affärsmiddagar och fina tillställningar, men blir kär i henne. Ganska corny, men också ganska fint.

1. Förnuft och känsla bygger på Jane Austens roman med samma namn, och jag älskar den! Det här är, enligt mig, den bästa kärleksfilmen som någonsin gjorts. Den speglar en tid då samhället var allt annat än jämställt mellan könen, men trots det är systrarna Dashwood, som filmen handlar om, jävligt självständiga och tuffa. I den här scenen får Elinor (Emma Thompson) veta att hennes stora kärlek Edward (Hugh Grant) inte är gift, vilket hon trott i flera år, utan att han älskar henne och ingen annan. Ja, jag erkänner. Jag är en sucker för kärleksfilmen och jag gråter så att jag skakar när jag ser den här filmen, särskilt den här scenen. (Sorry för rätt risig kvalité, jag rekommenderar er verkligen att se hela filmen, do it!)