Unga mammor

Det är alltid glädjande att höra att någon får barn, att se magen växa och göra framtidsplaner, föreslå namn till barnet och planera hur man skulle bli en jättebra barnvakt åt barnet etcetcetc. Men när man hör en tjej runt 14-18 år att säga: jag kommer att få barn då känns det i början kanske inte så glädjande. Oroliga tankar om hur det kommer att bli med framtiden för tjejen växer. Det man glömmer är att det finns otroligt mycket positivt med att få barn och där spelar föräldrarnas ålder ingen roll! Är du 15 eller 40 – du ger  liv till ett barn och kommer att vara en underbar mamma, ensamstående eller inte, du kan ändå bli en bra mamma!

En av mina bästa vännerna blev mamma vid 17-års ålder. Hon hade inte ens gått ut gymnasiet, hon spelade fotboll på den högsta nivå hon kunde, hon spenderade all tid i träningslager eller  tävlingarna – och plötsligt var hon tvungen att planera om sitt liv. Först var det en chock för alla men efter man vant sig med tanken att hon kommer att få barn då kändes det väldigt naturligt – så ska det bli helt enkelt.

Jag beundar henne fortfarande eftersom hon tog studenten trots graviditeten och barnet, med bra betyg. Hon fortsatte spela fotboll efter förlossningen, barnet var helt enkelt med på tävlingarna, och hon har varit en underbar mamma! Alla vänner, farföräldrar, släkt hjälpte till att barnvakta eller lämna-hämta för att hon skulle också få sin utbildning. Strax efter att barnet föddes träffade hon en man som har blivit en lika underbar pappa till barnet. Hon utbildar sig på högskola, tränar, jobbar och har barn. Allt är som det ska vara, bara att hon fick barn vid ung ålder.

Jag vill säga att livet tar inte slut om man får barn när man själv inte är vuxen än. Du behöver inte gå på samma spår som dina vänner utan alla har olika liv. Och du är absolut inte ensam – det finns andra unga mammor och pappor också runt om i världen.

 

Hittade också en bra lista på nätet om unga mammor som bloggar: http://elinzollet.blogg.se/category/unga-mammor.html

Där finns det mycket fint att läsa, min favorit är av en 22-årig tvåbarnsmamma, hon är så positiv och med fötterna på marken 🙂 http://saannis.webblogg.se/