Unga tjejer tar makten på nätet

De senaste åren har antalet bloggar ökat explosionsartat och det är unga tjejer som har tagit makten på nätet. Det är vi som bloggar mest! Mer än en tredjedel av alla tjejer har erfarenhet av att skriva blogg och två av tre läser andras bloggar.

Jag tycker att det är häftigt att en ung okänd tjej kan dyka upp från ingenstans och skaffa sig runt 1 miljon läsare om dagen, bli sponsrad av företag som gör reklam på bloggen, få göra intervjuer och pryda omslag i veckotidningar. Dessutom kan ju bloggen, om man har tur, leda till så mycket mer. Titta bara på Blondinbella som har startat flera företag, haft två webbtvprogram, skrivit en bok, har ett eget klädmärke och gud vet vad.

Många menar att dessa framgångsrika bloggtjejer blir som förebilder för unga tjejer. Deras åsikt räknas, alltifrån mode till politik. Men med makt kommer också ansvar. Kan man verkligen skriva vad som helst i sin blogg? Hänga ut sina vänner till höger och vänster? Skriva om dieter och bantningspreparat? Hylla alkohol och skriva om sitt festande på Stureplan 3 gånger i veckan?

Jag är i och för sig av den åsikten att jag inte tror att läsare går på vad som helst, utan att vi i dagens samhälle är ganska mediekritiska. Jag tror att de unga människor som läser dessa bloggar har ett eget huvud att tänka med. Det finns olika anledningar till att läsa en blogg, t ex kan man ju läsa en blogg för att man tycker att den är underhållande och provocerande. Men jag vet också hur lätt det är att dras med i konsumtionshetsen, utseende- och viktideal och att själv drömma om ett mer glamoröst liv.

Vad tycker ni?