Urinvägsinfektion

Aj, aj! Tjejer drabbas lättare av urinvägsinfektion än vad killar gör, på grund av det kortare urinröret. Och det är hur jobbigt som helst att ha. Själv är jag en riktig veteran när det gäller urinvägsinfektioner. Jag har åkt in och ut från läkarmottagningar, och så fort en antibiotikakur har tagit slut har jag ibland fått ta nästa omgång direkt. Ibland har jag suttit i hukande ställning i kollektivtrafiken, medan jag tryckt på magen för att inte kvida. Men jag har några knep att bjuda på! Och peppar peppar, ta i trä, jag har inte haft det på ett bra tag nu!

Tips 1. Drick! Drick massor! Första två dygnen är det särskilt bra att ösa på. Kranvatten är ju dessutom riktigt gott i Sverige.

Tips 2. Mer surt, mindre sött. Det du äter och dricker alltså. Det finns tranbärsjuice utan socker att köpa och dricka. Eller så kan du pressa citroner i vattnet, det är ännu billigare. Undvik godis och sånt för ett litet tag. Att dricka en brustablett med c-vitamin, precis innan du somnar, är också ett bra knep.

Tips 3. Om du har haft sex, se till att kissa efteråt. Du behöver inte springa upp ur sängen, men gör det hyfsat snart. Då får du ut de bakterier som kan ha kommit in i urinröret.

Tips 4. Jag vet inte om det är en myt, men jag upplever att jag lättare får urinvägsinfektion när jag fryser (särskilt om rumpan!). Håll dig varm. Det är ändå inte kul att huttra.

Tips 5. Ta hand om dig. Stressa mindre, ha roligt, var snäll mot dig själv. Jag är övertygad om att kroppen mår bättre, och klarar mer, när man är snäll mot sig. Allt hänger ihop.

OBS! Om du redan har fått en urinvägsinfektion, och inte dessa tips hjälper ganska omgående, eller om du har kiss med blod i, så måste du gå till en läkare med en gång. Då behöver du troligtvis mediciner, och så slipper du oroa dig mer.