Vad är Ätstörningszonen?

Tjejzonen, som står bakom tjejkraft.se, är en ideell organisation som arbetar för att förebygga psykisk ohälsa bland unga tjejer i Sverige. En utav de verksamheter som finns hos oss är Ätstörningszonen. Som man hör på namnet jobbar volontärerna på Ätstörningszonen med tjejer som har ätstörningar, som går i behandling, håller på att tillfriskna, eller tjejer som bara vill prata av sig lite om vikt, mat och utseende. Alla tjejer är välkomna att höra av sig till Ätstörningszonen via chatt och mail. Vi har gjort en intervju med volontären Anne-Sofie som berättar lite om hur det är att vara volontär.

Hur kom du i kontakt med du till Ätstörningszonen?

– Jag skrev ett avslutningsarbete under min dåvarande friskvårdsutbildning, ”Bli vän med din kropp” som handlade om ätstörningar. I det arbetet tog jag upp risker man faktiskt tar när man laborerar med maten, eventuella bakgrunder till att man hamnar i det, dagens sjuka skönhetsideal bland tjejer och mycket mer. Jag hittade Tjejzonen och därigenom Ätstörningszonen när jag letade info till arbetet.

Och så blev du volontär, vad gör man när man är volontär?

– På Ätstörningszonens chatt sitter vi var tredje vecka och chattar 1,5 timme med ”våra” underbara tjejer via msn! Vi försöker stötta och hjälpa så gott vi kan genom egna livserfarenheter och vad vi lärt oss på Tjejzonens utbildningar.

Vilka är de vanligaste samtalsämnena i Ätstörningszonens chatt?

– Eftersom jag chattar på just Ätstörningszonens chatt är det såklart vanligast med frågor/funderingar kring mat, vikt och ätande. Det är väldigt många olika tjejer som hör av sig, det kan vara tjejer som är på väg in i ett ätstört beteende, de som inte vill ha hjälp, de som vill ha hjälp – och har frågor om var och hur man kan få den, de som är under behandling just nu, och tjejer som är friskförklarade men är rädda för att falla tillbaka, eller bara vill prata av sig och bolla tankar kring tillfrisknandet. Inte alltför sällan blir det prat om annat också, livet och allt vad det innebär. Familj, vänner, kärlek och känslor.

Tror du att det är vanligt att unga tjejer tänker mycket på hur de ser
ut och försöker gå ner i vikt?

– Tyvärr, ja! Jag tror att det är mycket vanligare än vi tror, om man skrapar lite på ytan. Det finns mycket avundsjuka bland tjejer – inte bara unga. Vi borde hålla ihop och stötta varandra mer eftersom klimatet redan är hårt som det är. Personligen tycker jag media är en otroligt stor bov i dramat. Det finns många tidningar idag som borde ta sitt ansvar och sluta skriva om bantning och viktnedgång som en allmän uppmaning, hela tiden, i varje bilaga. Om de visste de hur illa det tar på vissa skulle det inte få förekomma. Jag vet att det tyvärr är väldigt svårt att göra något åt att det ser ut så, så jag gör istället det lilla jag kan.