Vad är en våldtäkt?

Dagen på Alla Kvinnors Hus var väldigt inspirerande, tyvärr också lite deprimerade. Såsom det alltid är när man får lite välbehövliga verbala käftsmällar som sakers verkliga tillstånd. Det är så oerhört vanligt att tjejer blir våldtagna idag. När Josefin Grände, som höll i dagens föreläsning, var ute och föreläste på högstadie-och gymnasieskolor kom det fram en tjej efter varje föreläsning, eller så fick Josefine ett mail dagen efter, tjejer som ville berätta sin historia. Så vanligt är det. En tjej i varje skolklass.

Man vet liksom inte var man ska börja i kampen mot det sexuella våldet. Men en liten sak jag skulle vilja göra här och nu är att slå hål på några fördomar om våldtäkt;

Den allra vanligaste våldtäkten sker i en nära relation, tjejer blir oftast våldtagna av en kille de är ihop med, kompis med eller bekant med. Det händer självklart att tjejer blir påhoppade på vägen hem ifrån en fest av en helt okänd kille, och det är precis lika hemskt och traumatiskt, men det är vanligare att gärningsmannen är en pojkvän eller kompis. Just det här gör det ofta svårare för tjejen att sätta ord på det hon varit med om, vilket kan öka på känslan av skuld och skam jättemycket, för ”man kan väl inte bli våldtagen av sin egen pojkvän”? Jo, det är klart man kan!

Det är inte alls ovanligt att man inte gör motstånd vid en våldtäkt! Många föreställer sig att man som tjej ”måste” slåss, klösas och kämpa emot, skrika på hjälp eller säga nej högt och tydligt, för att de ska få ”ta sig rätten” att definiera det de varit med om som en våldtäkt. Det är inte sant. Det absolut vanligaste är tvärtom, att man inte kämpar emot. Vissa gör det av ren och skär rädsla – man vågar inte för att man är så rädd för att bli misshandlad eller till och med mördad om man gör motstånd. Vissa blir paralyserade och ”stänger av”.

En våldtäkt är inte nödvändigtvis ett regelrätt samlag! De allra flesta tänker sig nog att en våldtäkt måste vara ett penetrerade samlag, alltså att en kille kommer in i en tjej. Men så behöver det inte alltid vara. Att bli penetrerad med ett finger, en flaska eller något annat föremål är också en våldtäkt. Att bli tvingad till analsex, att suga av någon eller att själv bli slickad mot sin vilja kan också vara en våldtäkt.

Jag definierar en våldtäkt såsom Josefin gör i en utav sina böcker. En våldtäkt är;

– Det lagen säger är en våldtäkt.

– Allt som händer efter ett nej.

– Allt som händer före ett ja.