Vad är mobbning?

Temperaturen sjunker, sommaren verkar vara över. Åtminstone är sommarlovet det och runt om i landet har skolorna börjat igen. För många är starten på höstterminen en tid full av förväntan – att börja en ny årskurs, kanske få testa nya ämnen och framförallt att träffa alla vännerna igen. Tyvärr känner dock inte alla såhär. Många har istället en klump i magen eftersom skolstarten innebär att behöva konfronteras med alla plågoandar igen – att utsättas för mobbing.

Mobbing är enligt Friends.se: ett upprepande aggressivt beteende med ojämn maktbalans mot ett offer som har svårt att försvara sig. En viktig gemensam utgångspunkt är att den som upplever sig mobbad har rätt att bli tagen på allvar.  Enligt svenska akademins ordlista är definitionen: att man utesluts ur kamratkretsen, blir illa behandlad och förtrycks.

Det finns olika typer av mobbing. Psykisk, fysisk, verbal och även på nätet. Ingen form är lindrigare än någon annan och alla ska tas på allvar och åtgärdas. Det är precis lika oacceptabelt att bli knuffad som att bli kallad ”hora” eller något annat respektlöst. Att bli utfryst i skolan är lika allvarligt som det är att få rykten spridda om sig på facebook, lunarstorm, twitter eller andra sajter på nätet.

Sms-hot och statusuppdateringar på facebook i mobilen, som avslöjar att alla i klassen förutom en själv varit bjudna på fest i helgen, är hemska exempel på att nätmobbingen dessutom fortsätter plåga sitt offer även efter skoltid. Den skapar otrygghet till och med i hemmet som är en livsnödvändig fristad för alla människor, en plats där man ska få kunna vara sig själv och slappna av.

Skrämmande nog känner nästan varannan elev i Sverige att de har blivit kränkta eller mobbade någon gång under sin skoltid. Trots detta skulle var femte person välja att inte berätta för någon om de blev mobbade. Att berätta är förstås extremt svårt för den drabbade och ofta förknippat med skam. Det är lätt att börja tro att det är fel på en och att man säkert gjort sig förtjänt av den behandling man utsätts för. Samtidigt är man kanske rädd för att ens situation förvärras om mobbarna får veta att man ”tjallat”. Dessutom vill man kanske inte oroa mamma och pappa genom att berätta. Men kom ihåg – ingen förtjänar att bli mobbad och må dåligt. INGEN. Det är heller aldrig den mobbades fel att hon blir mobbad. Aldrig någonsin.

Som vittne är man kanske orolig för att man själv kommer att bli mobbad om man berättar för någon vuxen att mobbing faktiskt pågår. Både offer och vittne tänker kanske ”det kommer ändå inte göra någon skillnad. Vem kommer bry sig?”

Enligt svensk lag är det dock faktiskt skolans skyldighet att se till att inga barn kränks, diskrimineras eller mobbas i skolan. Detta innebär alltså att mobbing faktiskt är olagligt!

På länken nedan ger friends.se lite tips om vad alla kan göra för att motarbeta mobbing. Från att vara en schysst kompis och ta kontakt med den som mobbas till att säga ifrån och/eller säga till någon vuxen. http://www.friends.se/?id=398

Gå gärna in och kika och hör av dig om du har kommentarer eller synpunkter på det här inlägget. Ingen kan göra allt men alla kan göra något för att motverka mobbing.