Vad är psykisk ohälsa?
Psykisk ohälsa – man hör ofta begreppet i många olika sammanhang, men vad är det egentligen? Hur vet man att man har psykisk hälsa eller ohälsa? Och vad ska man göra om man tror att man har psykisk ohälsa?
Det första man kan säga om ”psykisk ohälsa” är att det betyder att man mår dåligt känslomässigt. Det kan betyda allt ifrån att man är stressad och mått dåligt under en längre tid till att man har en diagnos som till exempel schizofreni, som är en sjukdom.
Den vanligaste sortens psykiska ohälsa beror inte på sjukdom utan på stress av olika slag. Det upplever alla någon gång i livet. Vad man blir stressad av är personligt och kan bero på vad som helst – det finns inga ”regler” för vad man ska må dåligt av och inte. Det är du själv som avgör om du mår dåligt – inte orsaken till det. Så våga lita på dig själv när du mår dåligt och jämför dig inte med andra.
Om du har mått dåligt en längre tid och märker att det börjar förändra saker i ditt liv negativt – till exempel om du gått ner i vikt, inte känner för att umgås med kompisar, vill sluta med fritidsintressen eller är ovanligt trött och ledsen så kanske det betyder att du behöver hjälp för att må bättre. Det är helt normalt och det finns människor som varje dag behöver någon typ av hjälp för att må bättre.
Det bästa är att prata om hur du känner med någon som du litar på. Ett tips är att vända sig till ställen som ungdomsmottagningen, en fritidsledare på fritidsgården, Tjejzonen eller en vuxen som du litar på. Anledningen är att de kan ge dig den rätta hjälpen, kompisar vet inte alltid vad de ska göra – även om de är bra att prata med.
Om du tycker att det känns pinsamt eller jobbigt att gå till ungdomsmottagningen eller kuratorn så kan du alltid ta anonym kontakt med Tjejzonen (på tjejzonen.com). Vi har till exempel varje dag en chatt där det finns volontärer som kan ge dig råd. De har tystnadsplikt och är jättebra att prata med.