Vad betyder makt för dig?

När jag var liten kände jag mig ofta maktlös. Det var jobbigt och jag var stressad. När jag tänker på vem jag är idag kan jag se hur mycket det har påverkat mig. Kanske både på bra och dåliga sätt. Jag har ett kontrollbehov som säkert bottnar i att anledningen till att jag kände mig maktlös var att jag inte kunde kontrollera allt som hände runt mig. Så är det ju när man är ung, man lever ju i de vuxnas värld. Det innebär att jag har svårt att lita på andras förmåga och att jag ofta känner att jag måste fixa saker. Samtidigt är det en drivkraft som tar mig fram i livet eftersom jag inte går och väntar på att andra ska lösa mitt liv och mina drömmar.

När jag var utomlands en gång frågade en person mig vilken gud jag trodde på. Ingen, svarade jag. Men vem ber du till när livet är svårt och vem tackar du när det går bra? Vem tror du skapar din framgång? I det ögonblicket avundade jag honom, som hade en sån självklar blid av hur allt fungerade och som alltid hade en trygghet i sin tro. Jag visste inte vad jag skulle svara då och jag har fortfarande inte alla svar. Men jag är inte lika avundsjuk på hans trygghet längre, för jag vet att jag kan hitta den i mig själv. Jag vet att jag kan, jag vet att jag är kapabel och jag vet att jag har makt över mitt liv. Oavsett om man är religiös eller inte så tror jag att det är viktigt att komma ihåg det.

Den här texten var inte bara något jag ville dela med mig av till er, utan något som hjälpte mig att definiera vad makt betyder för mig. Jag började med vad maktlös betyder och insåg tillsist att begreppets motsats, makt, betyder att kunna styra mitt eget liv och inte vara beroende av någon annan. Det är viktigt att kunna be om hjälp när man behöver det och att kunna slappna av, men i grund och botten är det viktigt för mig att kunna känna att jag bestämmer över mig och att jag kan själv. Vet du vad makt betyder för dig?