Vad ska du göra på nyår?

”Vad ska du göra på nyår?” Frågar min kompis i förbigående. ”Vara hemma!” hörs från täcket under vilket jag valt att spendera mitt jullov. ”Så fest hemma hos dig? Vad trevligt” svarar han lite avundsjukt. ”Nähä” Fnissar jag och vickar med de utstickande fötterna. ”Hemma som i: ’Hemma och göra ingenting'” Jag myser med hela ansiktet, och jag kan se att min kompis blir lite avundsjuk. 

Nyår är lite utav en kristid. Man vill så mycket men det blir sällan jättebra, i alla fall för mig och mina vänner. Så istället för att sticka ut med folk jag varken känner sådär jättebra eller vill vara särskilt mycket med så har jag bestämt mig för att strunta i det. Jag kommer vakna nykter i det nya året och slippa både hål i plånboken och hål i fötterna. Och tanken att det är ovanligt har inte ens slagit mig.

Min kompis däremot- han ska på fest. Fest är ett ord vi båda vet exakt vad det betyder. Det betyder att folk blir arga på varandra, att man ska ignorera merkostnader, planera hemfärd  i förväg, tejpa fast mobilen, körkortet och plånboken vid låret med silvertejp och göra sitt bästa för att inte vara otrogen. Fest i vår vänskapskrets är ingenting man tar sig för på en eftermiddag – Fest i vår vänskapskrets är ett sinnestillstånd mellan eufori och total jävla meltdown. ”Ska det fistpumpas?” frågar jag. ”Så in i helvete” svarar han och skrattar över en slapp handvevar-parodi. ”Visst fan ska det det!”

Men samtidigt så säger han också något jag skulle vilja tolka som genuint, han säger att han är lite stolt över mig. ”Du behöver liksom inte bli full och göra bort dig för att det ska kännas som att ditt liv räknas. För att inte få ångest över att du inte ’lever fullt ut'” Säger han. ”Det måste vara jätteskönt. Lite coolt faktiskt”.

Och trots att jag vet att jag skryter lite nu så väljer jag att dela med mig av detta. Jag tänkte där jag låg under mitt täcke att detta måste fler höra. Det finns nog lite coolhet i att våga göra det som många drömmer om och helt enkelt skita i stressen som kommer med  att ”ta vara på dagen”. Att våga skita i en nyårsafton kan vara av godo ibland. Det kommer i alla fall jag göra!

tjejkraft73235434456

Bild