Vad ska man göra när man känner sig nere?

”Jag pyntar. När jag känner att denna dagen kommer jag att må dåligt, då pyntar jag den. Jag tycker till exempel om glass. Glass gör mig glad. Så de dagar då jag mår riktigt skruttig- då äter jag glass till frukost”

Jag ligger i sängen och kollar på morgon TV. Som jag gör när jag känner mig trött, stressad och har ångest utan anledning. Tidiga mornar är min glass. Glass är också min glass.

Kvinnan som sitter i min TV och pratar om att hon äter glass till frukost heter Anneli Wester, en äventyrare som under en lång tid av sjukdom och självskador lyckats må bättre. En kvinna som lyckats göra en massa grejer trots att hon vet hur det känns att bli riktigt dåligt. Hon satt i TV soffan och pratade om hur man tar sig igenom vardagarna när man mår skit. Någonting jag just i det ögonblicket behövde. Så- om du behöver det nu så har du det här. Min lista över saker man kan göra när man känner sig botten:

1. Laga någonting: Det kanske bara är jag, men för mig funkar det att laga något riktigt ambitiöst till middag eller baka en riktigt svår kaka. Ett tips är att göra en gryta som är enkel, men som kräver att man hackar en jävla massa morötter och potatis och kryddor och lök och grejer. Eller att man bankar skiten ur en biff.

2. Belöna dig själv: Jag som är pank kan inte köpa en ny tröja varje gång jag har tråkigt, och att äta godis varje dag är inte heller särskilt nyttigt. Så jag belönar mig själv med lyx, min definition av LYX. Jag har en spellista på spotify som jag bara får lyssna på när jag mår dåligt. Jag tänder ljus. Jag fixar dipp till mina torra morotsstavar. Jag stänger av mobilen och vägrar svara på mail. Det är min lyx.

3. Rita: Rita fina, fula och färgglada saker. Rita stora saker. Rita små saker. Rita pilliga, detaljerade och pretentiösa saker. Rita vita saker, abstrakta saker. Rita dimma och bilar och hus och ögon. Rita bananer och träd.

4. Gör någonting som du brukar associera med trygghet. Jag kan ibland göra något som jag brukade göra när jag var yngre. Till exempel göra en grej av att kolla på prime-time TV. Ni vet på den där tiden när man inte streamade så satt man med mamma och hennes nya kille och kollade på typ Idol och så gjorde man det varje fredag. Med mysbelysning och popcorn och grejer. Sedan dess gör jag det ibland. Sätter på ett lagom trist men överbekostat TV program och kollar på det. Från början till slut. Med mysbelysning och kanske en kompis om de finns till hands och man känner för det.

5. Gör dig fin: Ja, detta är ett skitskumt tips. Men jag gör det as-ofta. Nästan varje dag. När jag är i riskzonen för att ha en av de där aldrig-hoppa-ur-pyamasen dagarna så dricker jag kaffe och fixar till mig. Vi snackar smink, parfym och färgglad klänning. Vi snackar eyeliner och blomsterklämmor i håret. Sen fortsätter jag med vad jag nu höll på med.( Min depp klänning är till exempel ett kitschigt nummer i rosa spets jag köpte på HMs barnavdelning.)

6. Gråt. Detta tipset kommer från en av mina bästa vänner. När jag mår dåligt så blir jag tillsagd att gråta. För att det fungerar ibland då och då.

Om ni vill kolla på Annelis blogg kan ni hitta den Här och intervjun med henne kan ni hitta den Här.