Våga utmana ditt kontrollbehov!

Matilda skrev tidigare idag om kontrollbehov i samband med ätstörningar. Det fick mig att tänka på att kontroll är så mycket mer än att räkna kalorier och överträna. Det har slagit mig ett flertal gånger då jag chattat på Ätstörningszonen att många tjejer som har en ätstörning också tycks lida av behovet att kontrollera allt i sin tillvaro, inte bara det som har med mat och ätande att göra. Det kan till exempel kännas som ett inre tvång att få MVG på alla prov i skolan, städa familjens villa en gång i veckan, eller gå upp extra tidigt på morgonen för att göra fint i köket innan mamma och pappa vaknar. Många tjejer, inte bara tjejer med ätstörningar, har höga krav på sig själva. De brukar i folkmun kallas ”duktiga flickor”. Det är inget fel i att sträva efter att vara duktig om man menar att duktig är att få bra betyg för att komma in på den universitetsutbildningen man vill gå, till exempel. Men om man vill vara duktig på ALLT bara för duktighetens skull kanske det är en bra idé att tänka om. Duktigheten har ofta ett väldigt högt pris – din egen hälsa.

När man har så höga krav på sig själv är det inte ovanligt att man blir sjuk eller mår dåligt, både fysiskt och psykiskt. Jag tror att det kan vara viktigt att prata om den här typen av kontroll också, även om allt självklart hänger samman. Jag tror också att det kan vara bra att utmana sitt kontrollbehov genom att inte tillfredsställa det. Om du är en sån som städar och nästan blir arg om någon annan ”hinner före” eller vill hjälpa till (du vill ju klara det helt själv), när din ”städdag” börjar närma sig tänker du ut vad du skulle tycka var roligt att göra istället, läsa en bok, se en film eller gå en promenad?

När dagen kommer då du brukar dra på dig städutrustningen – gör det inte!

Gör det där andra, läs en bok, se en film eller gå en promenad. Det kommer kännas jättejobbigt i början, men ju längre in du kommer i boken eller på stigen kommer ångesten att avta i styrka. Sakta men säkert.

Du vågar! Du törs. DU är stark. Jag tror på dig!