Våga vägra självförtroende!

Vår nya bloggerska Magie har skrivit ett inlägg om hur svårt det ibland kan vara att erkänna sina svagheter. För vad är egentligen självförtroende? och kan man le mot någons arrogans och fortfarande inte ta någon skit? ”Naturligtvis!” säger vi på Tjejkraft. Naturligtvis kan man det!

Enligt den information som jag har fått lyser självförtroende igenom och gör en vacker. Man blir tydligen lyckligare och mer respekterad. En stor del av mitt liv har därför gått åt att stundom försöka anpassa min kropp till skönhetsidealen och stundom min själ till personlighetsidealen. Helt ärligt har jag fått lika mycket ångest av självförtroendehetsen som de eviga bantnings- och modetipsen.

Jag har blivit tillsagd att tro på mig själv och inte vara mesig och snäll. Att våga sätta andra på plats och ta för mig. Livet ska tydligen bli mycket enklare så.

Efter år av prövande, läsande och filosoferande har jag dock hittat svar på tal!

Det är därför med stor glädje och lättnad som jag vill meddela alla som vill höra om att jag nu vågar vägra självförtroende!

Självaste Platon har sagt ”klokast är h*n som vet vad h*n inte vet.” Att jag inte tror mig veta allt visar att jag förstår att allt inte alltid är som det verkar.  Att vara öppen för nya perspektiv är en egenskap som leder mänskligheten framåt. Det är också viktigt för mänskligheten att vi är snälla mot varandra. Att jag fortsätter le mot stroppiga klasskamrater, butiksbiträden och alla som kommer i min väg tyder inte på att jag är mesig. Tvärtom är det just det som kräver styrka. Jag vill inte ta för mig om jag inte verkligen behöver det. Det kan finnas någon som är i större behov av just detta. Och vem är jag att sätta någon som beter sig annorlunda än mig på plats? Vad är det som gör just mina åsikter mer legitima?

Jag tycker inte om ordet självförtroende. Det har förlorat sin innebörd. Precis som ordet skönhet. Att vara blyg eller ödmjuk på sina egna villkor tyder faktiskt på mycket större tro på sig själv än att känna sig tvungen att vara utåtriktad och säker på allt. Men att ha självförtroende betyder numera att armbåga sig fram. Att vara omtänksam uppfattas som att vara osäker.

Många kvinnor är delvis på grund av hormoner mer omtänksamma. Det är det som en dag utvecklas till moderlighet och är lika naturligt som mensvärk. Män har hormoner som leder till att man blir så som en person med självförtroende påstås vara. Det här var praktiskt när de var tvungna att fly från lejon i jakten medan kvinnorna tog hand om allt annat. Men ända sen vi slutade bo i grottor har denna egenskap mest lett till krig och elände.

Nu när vi satsar på ett jämställt samhälle är det viktigt att ha samma förväntningar på tjejer och killar. Men varför självförtroende vinner över omtänksamhet i kampen om egenskapers nyttighet är för mig en gåta. Vi behöver inte fly från lejon längre, men vi behöver fortfarande varandra för att överleva.