Vägen till solbrännan

Denna veckan har Magie skrivit om något vi kanske alla känner igen såhär påväg mot sommaren, men frågan om varför brännan är så populär får vi inte alltid förklarat för oss: 

Förr i tiden jobbade vanligt folk mest utomhus. De jobbade på åkrar eller med djur. Det var hårt arbete och mycket slit men de fick faktiskt världens solbränna och blev ganska vältränade! Problemet var bara att det inte var snyggt med solbränna på den tiden, och tvättbräda var fortfarande något man tvättade kläder på. Man skulle vara blek i hyn och skör som en rosenknopp, något som inte var möjligt för andra än de rikaste. På 1800-talet gick Europa igenom industrialiseringen. Nu skulle vanligt folk jobba inomhus i fabrikerna. Perfekt! Nu kunde även de vara lika snygga och bleka i hyn som aristokraterna (dåtidens B-kändisar). Men själva tanken med trender är att exkludera, att inte låta alla kunna vara med. När alla kunde vara bleka uppfyllde inte trenden sitt syfte längre. Därför blev det snabbt trendig att vara solbränd istället.

Den trenden hänger fortfarande kvar men nu räcker det inte ens med en gammal hederlig solbränna.

Den mest grundläggande tanken med reklam är att skapa behov som inte finns. Det är ju ganska rimligt eftersom vi inte skulle köpa en massa skönhets- och dietprodukter om medierna erkänner att vi duger precis som vi är. Innan sommaren får vi därför tusentals ”tips” från medier som får betalt för att övertyga oss om att vi måste förbereda oss för sommarshortsen genom att köpa produkter som ger oss ”rätt” färg, form, textur, doft och skugga. Det ska vaxas, färgas, smörjas, målas, knådas, slipas och poleras innan vi ens ska få tänka tanken på korta kjolar.

Men det finns bara en väg till den perfekta solbrännan och det är att njuta av sommaren, av solen och av att vara just där och den man är. Så det så!

 Bild