Vaginism & Vestibulit

Ålrajt. När jag blev av med oskulden reagerade jag inte på att det gjorde ont. Det kändes liksom naturligt, det var ju så alla sa att det skulle vara och på film gjorde det alltid ont för tjejen första gången. (Eller så var det precis tvärtom, allt var rosaskimrande och tjejen fick orgasm direkt. Det fanns liksom inget mellanting som låg närmre verkligheten på film.) Dessutom var jag ju, som sagt, inte speciellt upphetsad och därför inte särskilt våt heller. Och vi använde inget glidmedel. Men när det sen fortsatte att göra ont, gång efter gång, blev jag lite fundersam. Så här skulle det väl inte vara? Det liksom sved och brändes när killen kom in i mig och sen gjorde det ont heeela sexakten. Inte så kul. Jag försökte prata om det här med mina kompisar och några utav killarna jag hade sex med genom åren, men ingen fattade riktigt vad jag menade. Och jag var så osäker att jag inte riktigt vågade stå på mig. Sex ska ju vara skönt! Men då, när jag var sexton, sjutton år, tyckte jag nästan att det allra viktigaste var att killen hade det skönt. Hur jag själv kände kom i andra hand, vilket jag idag kan tycka var oerhört sorgligt. Men jag ville veta vad som var fel. Jag började alltså forska i saken och läste på om något som kallas ”vaginism”. Jag fick aldrig någon diagnos, men idag gör det sällan ont när jag har sex. Om det beror på att jag verkligen är kär i min kille och att vi har det väldigt bra, eller om det är för att jag har bättre självkänsla och inte ställer upp på saker jag inte har lust med vet jag inte riktigt. Men en sak vet jag, och det är att det här inte är något att skämmas över.

VAD ÄR VAGINISM & VESTIBULIT?

Vaginism kallas också, något förenklat kanske, för ”slidkramp” och det  innebär att musklerna i slidan ”krampar”, alltså drar ihop sig, när något förs in. De här kramperna sker reflexmässigt och därför är det svårt att göra något för att förhindra det. Men, det går att få hjälp! Läs mer om vaginism HÄR och HÄR.

Vestibulit kallas ibland ”brinnande vulva” och syftar alltså på att det känns som att det brinner i underlivet när man försöker ha sex, men kanske även i andra situationer, till exempel när man ska föra in en tampong eller till och med när man gör så vanliga saker som att cykla eller träna. Det här kan ju såklart vara väldigt frustrerande och så ska man inte behöva ha det. Misstänker du att du har vestibulit? Läs mer HÄR och HÄR.

Och glöm inte; det här är inget konstigt och absolut inget du ska behöva skämmas över. Jag skulle gissa att det är vanligare än man tror. Prata om det! Det finns hjälp att få!