Välj ALLT!

Att inte uppskatta sig själv är nog med på topp-5-listan över vad som är det jobbigaste som finns. Förr var mitt självförtroende bra mycket sämre än vad det är idag och jag hatade det verkligen. Man tänker oftast att det handlar mycket om att man inte vet vem man är, vad man står för och vad man vill i livet. Antingen det eller utseendet. Det kanske är så med endel, men jag tror att det är långt ifrån alla. Jag vet att mitt dåliga självförtroende inte kom ifrån att jag inte visste vem jag var, vad jag stod för eller vad jag ville i livet. 

Det är så sjukligt mycket hets kring vem man skall vara, att man måste stå för vissa saker och att man ska veta vad man vill i livet. ”Jag vill bli läkare, jag vill bli artist, jag vill bli hockeyproffs, jag vill skriva böcker”. Jag ville inte bli läkare, jag ville bli delfinskötare. Jag ville även bli simproffs, bäst i världen på trummor, författare, skådespelare, filmproducent, jobba med djur, volontärarbeta och mest av allt leva i djungeln precis som Tarzan. Jag ville resa överallt. Jag har även haft perioder då jag velat jobba inom kriminologin, ibland inom brandkåren. Mycket av det här vill jag fortfarande, plus tusen andra saker.

Det här med att kategorisera sig.. Jag kan förstå att man vill hitta någon slags gemenskap, för det är ju oftast så att de som är exempelvis ”rockers” gillar samma musik. Men sen då? – Det var mest det som var i vägen för mig. Jag försökte komma på vad jag var, vilken musik jag gillade bäst och vad jag ville allra mest av alla de olika sakerna jag nämnde nyss. Jag bestämde mig för att jag inte behövde ingå i en kategori. Jag hatar kategorier. Varför skulle jag begränsa mig för något sådant obetydligt? Jag vill mycket olika i livet, jag drömmer om tusen olika saker och vad jag vet öppnar det fler dörrar för mig att drömma om allt istället för att hålla mig till vad en ”kategori” har att erbjuda. Jag är en salig blandning av allt och det är jag mer än stolt över. Det ger mig mer glädje än någonting annat att vara så pass fri att jag kan göra vad jag vill, tycka vad jag vill och umgås med vem jag vill.

Så, det jag vill komma fram till är följande:

Du behöver inte ingå i en kategori. Du får klä dig i vad du vill och du får lyssna på vilken musik du vill. Du får tycka precis vad du vill och du har samma rätt som alla andra att drömma och vilja bli allt du kan bli. Det gör ingenting om du märker att du valt fel gymnasielinje och det gör ingenting om du vill tusen olika saker och inte kan bestämma dig för ett utav dessa. VÄLJ ALLT.